Un grup de 112 orașe care își propun să își elimine emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2030 vor avea nevoie de investiții totale de 650 de miliarde de euro (695,83 miliarde de dolari) pentru a-și îndeplini angajamentul, relevă miercuri o inițiativă a Uniunii Europene, informează Rador Radio România.
Parte a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”, obiectivul orașelor privind emisiile nete zero este mai ambițios decât cel al majorității guvernelor, UE 27 și Marea Britanie stabilind ambele un termen limită pentru 2050. După ce 377 de orașe au depus cereri de aderare la program, au fost alese 100 din blocul comunitar și 12 din țările asociate, care elaborează un plan climatic cu sprijinul UE și al firmei de consultanță non-profit Bankers without Boundaries (BwB).
Orașe cu etichetă
Acest plan este apoi transformat într-un plan de investiții evaluat de Comisia Europeană și de experți independenți, înainte ca orașul să primească o etichetă care să ateste acest lucru. Până în prezent au fost aprobate planurile a 33 de orașe, inclusiv Lyon, Sevilla, Malmo, Lisabona și Florența, urmând ca alte orașe să fie aprobate în octombrie.
Proiectele ar putea include modernizarea clădirilor pentru a fi mai eficiente din punct de vedere energetic și adaptarea infrastructurii pentru a rezista la evenimente meteorologice mai extreme. „Din punct de vedere istoric, orașele nu au fost parteneri importanți pentru sectorul privat, dar progresul poate fi mult mai rapid dacă capitalul privat este mai implicat”, a declarat Allison Lobb, director executiv al BwB.
Pentru a contribui la strângerea de fonduri, UE a lansat miercuri un centru, „Climate City Capital Hub”, care va mobiliza garanții din partea guvernelor naționale pentru a atrage finanțare privată și va grupa proiecte mici care, de obicei, ar avea dificultăți în a accesa finanțare în mod individual. Finanțarea publică și privată ar putea lua forme multiple, inclusiv înființarea de fonduri de investiții locale sau emiterea de obligațiuni pentru finanțarea anumitor proiecte. BwB a declarat că aproape 50 de investitori și-au arătat deja interesul de a investi odată ce proiectul va fi gata.
BEI va acorda peste un sfert din împrumuturile sale orașelor
Banca Europeană de Investiții (BEI) urmează să colaboreze cu centrul pentru a oferi consultanță financiară și tehnică orașelor pentru a le ajuta să își pună în aplicare planurile respective. „BEI acordă peste un sfert din împrumuturile sale orașelor și, în calitate de bancă europeană pentru climă, suntem dornici să colaborăm cu orașele pentru a le ajuta să își pună în aplicare investițiile în domeniul neutralității climatice”, a declarat vicepreședintele BEI, Teresa Czerwinska. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, orașele contribuie în mare măsură la schimbările climatice, producând 70% din emisiile de CO2 la nivel mondial, de la industrii și consumul de energie în clădiri până la sistemele de transport bazate pe combustibili fosili.
Locuitorii orașelor sunt, de asemenea, foarte expuși la schimbările climatice. Aproape jumătate din școlile și spitalele din orașele Europei sunt situate în „insule de căldură” urbane, unde aglomerările dense de clădiri și drumuri absorb căldura și cresc temperaturile mai mult decât în zonele verzi, expunând persoanele vulnerabile unui risc mai mare de deces din cauza stresului termic.