Ziua de 27 aprilie este marcată în istorie printr-o serie de evenimente importante, de la nașteri și dispariții ale unor mari personalități, până la schimbări politice majore.
Ion Heliade Rădulescu – pionier al culturii și politicii românești
Pe 27 aprilie 1872 s-a stins din viață Ion Heliade Rădulescu, scriitor, filolog și om politic român. Născut la 6 ianuarie 1802 în Târgoviște, Heliade-Rădulescu a fost profesor la Colegiul “Sf. Sava”, participant la Revoluția de la 1848 și primul președinte al Societății Academice Române. A fost fondatorul “Curierului Românesc”, primul ziar din Țara Românească, și a militat activ pentru reforma limbii române.
Abdul Hamid al II-lea, detronat de “Junii Turci”
În 1909, sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea a fost înlăturat de la putere de mișcarea “Junilor Turci” și înlocuit de fratele său, Mehmed al V-lea. Domnia sa a marcat trecerea Imperiului Otoman de la monarhia absolutistă la cea constituțională, deși ulterior Constituția a fost suspendată.
Arestarea și execuția lui Benito Mussolini
La 27 aprilie 1945, Benito Mussolini a fost capturat de partizanii italieni în timp ce încerca să fugă deghizat. A fost executat sumare, împreună cu amanta sa, Clara Petacci, și expus publicului în Piața Loreto din Milano.
Lucrețiu Pătrășcanu, arestat de regimul comunist
Tot pe 27 aprilie, în 1948, liderul comunist român Lucrețiu Pătrășcanu a fost arestat la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Licențiat în drept și doctor în economie, Pătrășcanu a avut un rol esențial în ieșirea României din alianța cu Hitler, dar a căzut victimă luptelor interne din Partidul Comunist.
Moartea în detenție a istoricului Gheorghe I. Brătianu
În 1953, în lagărul de la Sighet, a murit Gheorghe I. Brătianu, istoric și om politic de marcă. Circumstanțele morții sale sunt încă controversate, existând ipoteze privind sinuciderea sau uciderea sa de către gardieni.
Cristian Mungiu – o stea a cinematografiei românești
La 27 aprilie 1968 s-a născut Cristian Mungiu, regizor laureat cu Palme d’Or la Cannes pentru filmul “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. Mungiu este considerat unul dintre cei mai valoroși cineaști români ai generației sale.
Ruth Handler și creația păpușii Barbie
În 2002, la 27 aprilie, s-a stins Ruth Handler, inventatoarea păpușii Barbie. Inspirată de dorința de a oferi fetițelor o jucărie care să le ajute să-și imagineze viitorul, Handler a revoluționat industria jucăriilor, creând una dintre cele mai faimoase păpuși din lume.