City-managerul Clujului, Gheorghe Surubaru, responsabil de colectare selectivă a deșerurilor menajere pe 4 fracții, vine cu explicații suplimentare pentru cetățeni privind implementarea acestui nou sistem.

coral

"Având în vedere numeroasele discuții purtate pe tema colectării selective ar fi bine să mai repetăm niște aspecte:

coral

1. Colectarea selectivă este un parteneriat în trei, respectiv cetățean, Primărie și firmele de salubritate.

2. Avem două situații. Colectarea selectivă la case și cea de la blocuri organizate în Asociații de proprietari.

3. Așa cum s-a comunicat deja singura diferență este faptul că la case se distribuie saci colorați pentru fiecare fracție reciclabilă, iar la blocuri cetățenii colectează în saci pe care îi achiziționează ei și îi depozitează la punctul gospodăresc la care sunt arondați în containerele colorate specific fiecărei fracții.

4. La case reciclabilul și rezidualul se ridică în zile diferite pentru fiecare fracție, conform programului distribuit de operatori. La blocuri se ridică zilnic sau periodic în funcție de frecventa necesară cu mașini separate pentru fiecare fractie. Conform HCL nr.393 din 23 aprilie 2019, dacă deșeurile sunt amestecate ele vor fi ridicate așa, dar se va plăti o factură cu 25% majorată pe cantitățile respective. Pentru reciclabilul depozitat corespunzător costurile de ridicare sunt zero. În cazul în care punctele gospodărești încă nu sunt dotate corespunzător nu se vor aplica sancțiuni populației, ci doar operatorilor de salubritate pentru nerespectarea legii. Poliția Locală împreuna cu inspectori din cadrul Directiei de Specialitate efectuează zilnic controale în teren și întocmesc note de constatare și sancțiuni în funcție de situațiile găsite în teren", transmite city-managerul Clujului, Gheorghe Șurubaru. 

Important! Este interzisă amestecarea deșeurilor. Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

coral