Mihai Șora a murit recent la vârsta de 106 ani, dar puțini știu că acesta a fost un comunist înfocat. Majoritatea românilor îl văd ca unul dintre cei mai mari filosofi români din toate timpurile, dar trecutul lui este cel puțin controversat.
Mihai Șora va fi înmormântat marți, iar trupul neînsuflețit a fost depus luni, 27 februarie la Biserica Albă din București. Acesta a ocupat ani la rândul mai multe funcții, în perioada comunistă, dar și în cea de după 1989.
Mihai Șora a fost un comunist înfocat
Mihai Șora este perceput de întreaga opinie publică că fiind unul dintre cei mai mari filosofi români, dar și un anticomunist înfocat. Totuși, realitatea istorică contrazice teoriile precum că Șora nu ar fi suportat comuniștii. Multe voci au afirmat după 1989 că Mihai Șora a fost prieten la cataramă cu Ana Pauker. De exemplu, filosoful Adrian Papahagi, fiul regretatului Marian Papahagi a scris acum câțiva ani că Mihai Șora a fost un comunist înfocat, un membru al Partidului Comunist Francez și un membru de seamă al PCR. Activitatea lui la Editura de Stat a constat în marginalizarea lui Blaga sau Arghezi:
”Detest minciuna și impostura.
Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!”, scria Adrian Papahagi.
Mihai Șora a fost expulzat de la Paris pentru că era ”un comunist periculos”
O altă informație interesantă a fost publicată de Paul Goma, un luptător anticomunist care a stat în închisorile comuniste. Acesta susține că Mihai Șora a fost expulzat de la Paris pentru că era un comunist periculos:
” Vorbind despre campania de exmatriculări consecutivă Revoluției Maghiare (…) îl arată cu degetul pe “profesorul denunțător Ion Coteanu”, dar nu spune că acela (basarabean deal meu, din Orhei, ticălosul!) după război fusese expulzat din Franța, ca spion sovietic, dimpreună cu Mariana și Mihai Șora , cu doctorul Herskowitz, tatăl lui Alain Păruit; nu amintește nici de principalii “profesori denunțători” (ba chiar acuzatori în “procesul” meu din iunie 1956, Iorgu Iordan, Al. Graur, L. Tismăneanu, Radu Florian – ei îmi cereau capul – noroc că mi-l apăra… Mișa Novicov!).” – Paul Goma, Post Scriptum la textul „A fi basarabean”, 29 octombrie 2005.
Afirmația lui Goma este întărită chiar de Tismăneanu dar cu mult înainte de a izbucni scandalul. Într-un interviu acordat postului Radio România Internațional în 2014, acesta spune că Mihai Șora NU a plecat de bunăvoie din Franța în 1948, ci că a fost expulzat împreună cu alți comuniști de regimul lui De Gaulle: „În 1948-49 un mare număr de comuniști români sunt expulzați din Franța. De exemplu, Mihai Sora.”
Fragmentul discuției lui Eugen Ionescu și Barbu Brezianu cu privire la Șora, avută la Paris în primăvara lui 1991, este acesta:
„Mă întreabă ce cred despre Șora. – Nimic bine! – În 1940 și ceva era la Paris, era comunist și m-a îndemnat să colaborez cu românii iar Rodicăi i-a propus chiar să lucreze la Ambasadă. Firește că a refuzat. Este un suspect. Să afle toată lumea. Să nu fie ascunsă atitudinea lui de atunci. De la mine să se știe. Când a vrut să revină în Franța nu i s-a mai dat voie. A fost turnător”, a transcris Barbu Brezianu spusele lui Eugen Ionesco despre Mihai Sora, POTRIVIT EVZ.RO.
Așadar, multe mărturii arată că Mihai Șora a fost un comunist înfocat, susținător al Anei Pauker și o voce a regimului din România. Dumnezeu să-l ierte!a