Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) organizează, în perioada 16 – 20 octombrie 2023, sub egida „Săptămânii Mondiale a Investitorului“ (World Investor Week – WIW), o serie de acțiuni și de evenimente dedicate educației financiare. Acestea au drept scop conștientizarea importanței dobândirii noțiunilor specifice piețelor financiare non-bancare de către elevi, tineri, dar și de către publicul larg.
Săptămâna WIW, aflată la cea de-a șaptea ediție, a început luni, la
Bursa de Valori București, în prezența a peste 80 de liceeni care au participat la deschiderea ședinței de tranzacționare și la un workshop de educație financiară, având drept obiectiv conștientizarea aspectelor legate de piața bursieră în rândul tinerilor.
Un alt eveniment, care va avea loc joi, 19 octombrie 2023, în cadrul WIW, este dezbaterea „Cine conduce jocul? Bursa vs. crypto“, la care vor participa Cristian Logofătu, CFO Bittnet Systems, și George Rotariu, CEO Bitcoin România, discuția fiind moderată de Paul Maior, președintele Invest Club. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București, va avea loc în Aula 1 a Politehnicii în intervalul orar 15:00 – 17:00 și se adresează studenților, elevilor și altor persoane interesate.
În cadrul WIW, A.S.F. a programat o serie de acțiuni de educație financiară adresate elevilor, studenților, dar și adulților. De asemenea, în săptămâna WIW, Depozitarul Central va oferi gratuit populației serviciul de înregistrare a codului IBAN.
Autoritatea de Supraveghere Financiară va demara, cu ocazia World Investor Week, o campanie de informare, pe o periodă de trei luni, cu privire la fraudele financiare din mediul online.
World Investor Week este un demers inițiat de International Organization of Securities Commissions (IOSCO). Autoritatea de Supraveghere Financiară este membră a IOSCO și în această calitate susține demersurile organizației, care a lansat în 2017 conceptul World Investor Week, conștientizând nevoia de educație financiară în contextul unei piețe financiare în schimbare și a unui comportament bazat din ce în ce mai mult pe asumarea unor riscuri mari.
Principalele acțiuni organizate de A.S.F. sub egida WIW
„Clopoțelul sună la BVB!“ – eveniment care reunește la Bursa de Valori București peste 80 de elevi, ce participă la deschiderea ședinței de tranzacționare și la un workshop de educație financiară.
Wellness Financiar programul A.S.F. de educație financiară dedicat companiilor – seminar cu largă participare națională pe tema investițiilor pe piața de capital. Beneficiarii sunt membrii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), organizație parteneră A.S.F. în cadrul acestui program.
Bootcamp EduFin – prima sesiune a acestui program de tip Train-the-Trainer, în care lectorii voluntari vor participa la sesiunile de training susținute de specialiștii A.S.F. în vederea integrării acestora în tematica și abordarea Autorității în domeniul educației financiare. Reprezentanții piețelor se alătură astfel eforturilor A.S.F. privind educația financiară.
„Cine conduce jocul? Bursa vs. crypto“ – eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București și care va avea loc joi, 19 octombrie 2023, în
Aula 1 a Politehnicii, fiind adresat elevilor, studenților și altor persoane interesate. Vor lua parte la dezbatere Cristian Logofătu, CFO Bittnet Systems, și George Rotariu, CEO Bitcoin România. Moderator – Paul Maior, președintele Invest Club.
Vot în cadrul concursului de desen „FinPitic și Lumea Financiară“ – în această săptămână va avea loc votarea în cadrul concursului anual de educație financiară prin poveste și desen, adresat elevilor din clasele 0-4.
Participarea reprezentanților A.S.F. în calitate de vorbitori invitați la conferința internațională a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Laboratorul Academic – programul A.S.F. dedicat mediului universitar. În această săptămână sunt organizate mai multe seminarii și webinarii pentru studenții universităților partenere A.S.F.
Start2Learn – programul A.S.F. dedicat mediului preuniversitar, în cadrul căruia se desfășoară ore de educație financiară formală, complementară curicumului școlar.
Înregistrarea codului IBAN de către Depozitarul Central. Această operațiune oferă posibilitatea înregistrării codului IBAN în mod gratuit pentru deținătorii de instrumente financiare.
Mai multe detalii despre proiectele de educație financiară ale A.S.F. puteți găsi pe edutime.ro. Cel puțin semestrial, Autoritatea publică astfel de conținut educațional, dedicat diferiților beneficiari: copii și tineri, populație adultă sau formatori. În cadrul WIW, pe acest site vor fi publicate 10 noi ghiduri din Colecția de Ghiduri A.S.F., dar și noi cursuri pentru studenți în cadrul Laboratorului Academic și pentru adulți în programul Wellness Financiar. Mai mult, cu prilejul WIW 2023, o nouă secțiune este destinată educației financiare digitale, cu un conținut de informare practică pentru consumatorii din mediul online.