Țigările electronice au acciză de la 1 ianuarie 2024, dar pare că Ministerul Finanțelor nu s-a gândit și la sănătate, ci doar la buget.
În teorie, daca s-ar fi gândit la sănătatea populației, ar fi trebuit ca taxa să fie mai mare pentru conținutul mai mare de nicotină, ceea ce le-ar fi făcut mai scumpe, iar mulți ar fi cumpărat variantele mai ieftine (cu un conținut scăzut). Evident, în teorie, în practică lucrurile stau de multe ori diferit.
*Prin Legea 296/2023, Ministerul a spus că se gândește la sănătate și când a introdus acciza la băuturile cu zahăr, ori când a crescut TVA la produsele cu zahăr adăugat. Asta în timp ce a mărit TVA la sălile de fitness și a scăzut la 100 de euro/an plafonul pentru abonamentul la sală. Adică vedem lucruri contradictorii ceea ce ne duce la o singură concluzie: buget, nu sănătate.
“În condițiile actuale de reglementare, constatăm că se datorează și plătește aceeași acciză, pentru aceeași cantitate de lichid cu nicotină, spre exemplu, atât de către operatorii care comercializează lichid cu nicotină având concentrația de nicotină de 20%, cât și de către operatorii economici care comercializează lichid cu nicotină având concentrația de nicotină de 50%”, spune Camera Consultanților Fiscali (CCF) într-o adresă către Minister.
Acest tratament aplicabil favorizează tocmai acei operatori economici care comercializează lichid cu nicotină la o concentrație cât mai mare, arată organizația.
“Acest mod de taxare apreciem că este în total dezacord cu perspectiva sănătății publice, pe care fără îndoială că o reglementare a accizei nearmonizate pentru produse cu un anumit grad de risc, fie el și scăzut, trebuia să-l aibă în vedere”, conform CCF.
Propunerea consultanților fiscali este ca Ministerul să se folosească de modul de calcul al accizei la băuturile spirtoase.
Având în vedere faptul că nicotina utilizată în procesul de producție este diluată și așadar concentrația nu este niciodată 100%, existând variații destul de mari în piață la produsele cu lichid cu nicotină din perspectiva concentrației de nicotină utilizată, poate fi adoptat același mod de calcul.
“În aceeași manieră, pentru lichidul fără nicotină, calculul accizei apreciem că ar trebui să se raporteze la cantitatea de înlocuitor al nicotinei și nu la toate ingredientele conținute în produsul denumit “lichid fără nicotină” care este de fapt, în prezent, supus accizării în totalitatea conținutului acestuia”, arată CCF.
Modificările pot fi reglementate prin normele de aplicare.