Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, cel mai nou echipament intrat în dotare, un autobuz electric pentru transferul pasagerilor la aeronave.
Noul autobuz de tip BYD 100% electric dispune de o baterie cu o capacitate de 340 kW care asigură, la o încărcare completă, o autonomie de 240 km, susținută și de un sistem de frânare regenerativă. Pentru încărcarea bateriei, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj dispune de o stație de încărcare proprie.
Comparativ cu autobuzele cu motor termic, cel electric are un design modern, sisteme performante de climatizare și dotări interioare care vor crește confortul pasagerilor. Este proiectat cu 6 uși de acces (3 pe partea dreaptă și 3 pe partea stângă), cu un sistem de suspensie pneumatică, care permite înclinarea autobuzului, cu rampe, ceea ce facilitează accesul pasagerilor, inclusiv a celor cu mobilitate redusă. Capacitatea maximă de transport este de 110 pasageri.
Noul echipament electric reprezintă un pas important în demersurile pe care Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj le face în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon și tranziția spre un transport nepoluant.
David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj: „Autobuzul electric BYD a costat aproximativ 4,4 milioane de lei, iar achiziția a fost suportată din fonduri proprii. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj devine primul aeroport din România care deține un autobuz electric destinat transportului pasagerilor la aeronave. Ne dorim să oferim călătorilor noștri cele mai bune condiții, dar și să respectăm standardele europene privind reducerea emisiilor de carbon. Vom continua demersurile în acest sens prin implementarea a noi proiecte, precum utilizarea energiilor alternative și achiziționarea de echipamente electrice.”
Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație: „Acest proiect este o realizare deosebit de importantă și demonstrează încă o dată faptul că Aeroportul Internațional Cluj își respectă angajamentele legate de reducerea emisiilor de carbon. Ținând cont de evoluția industriei aviației civile și nu numai, suntem deschiși în permanență pentru modernizare și pentru a îmbunătăți serviciile pe care le oferim pasagerilor.
Încheiem anul 2024 cu aproximativ 3.240.000 de pasageri, cu realizări semnificative în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, iar pentru 2025 ne propunem să continuăm investițiile și să ne menținem poziția de primul aeroport regional al țării”
În 2024, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, au fost operate zboruri charter și regulate spre 45 de destinații din 20 de țări, iar în anul 2025 de pe Aeroportul Cluj vor opera două noi companii aeriene, AnimaWings spre București și AirBaltic spre Riga.