Ca proaspătă mămică, ai multe decizii importante de luat. Una este să alegi dacă să îți alăptezi bebelușul sau să îl hrănești cu biberonul folosind lapte praf pentru sugari. Experții în sănătate sunt de acord că alăptarea este cea mai sănătoasă opțiune atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Ei recomandă ca bebelușii să se hrănească numai cu lapte matern în primele 6 luni, iar apoi să continue să aibă lapte matern ca parte principală a dietei lor până când au cel puțin 1 an, dar e și mai bine dacă alăptarea poate continua până la 2 ani.

Există foarte puține probleme de sănătate care fac ca alăptarea să nu fie posibilă. Există și alte motive pentru care femeile nu pot alăpta, dar cu sprijin și cunoștințe bune, cele mai multe dintre acestea pot fi depășite. Totuși, dacă nu îți poți alăpta copilul, nu te îngrijora, formulele de lapte care există în prezent sunt îmbunătățite pentru a-i oferi puiului tău o nutriție adecvată.

Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când decizi despre alăptare. Decizia despre cum să-ți hrănești copilul este una personală și doar tu poți decide ce este mai bine pentru tine și familia ta.

Hrănirea cu lapte praf

Nu există nicio îndoială că cel mai bine este să hrănești bebelușul cu lapte matern cât de mult poți, chiar dacă este doar în primele câteva luni. Un număr mic de mame nu sunt capabile să alăpteze. Acest lucru poate fi greu de acceptat, dar nu te face o mamă rea. Laptele praf pentru sugari este o alegere sănătoasă, iar bebelușul tău va primi toți nutrienții necesari.

Dacă alegi să îți hrănești bebelușul cu lapte praf, există chiar și câteva beneficii pe care mamele care alăptează nu le pot avea:

  • Oricine poate hrăni copilul.Bunicii sau bonele pot hrăni copilul în timp ce lucrezi sau poți petrece timp binemeritat cu partenerul tău.
  • Poți obține ajutor non-stop.Partenerul tău te poate ajuta cu hrănirea pe timp de noapte, astfel încât să poți dormi mai mult.Acest lucru poate fi un bonus pentru partenerul tău, oferindu-i șansa de a forma din timp o legătură strânsă cu micuțul vostru. (Reține, totuși, că dacă alăptezi, poți folosi o pompă pentru extragerea laptelui matern, astfel încât partenerul tău să poată hrăni copilul cu lapte matern.)
  • Este posibil să nu trebuiască să îți hrănești copilul la fel de des.Bebelușii digeră formula mai lent, astfel încât este posibil să ai mai puține momente de hrănire.

Amintește-ți că tot ceea ce faci ca mamă, dragostea, atenția și grija ta, vte vor ajuta să-i oferi copilului tău cel mai bun început în viață.

Beneficiile alăptării

Alăptarea este o modalitate minunată de a crea o legătură cu micuțul tău. Iată câteva dintre multele alte beneficii ale alăptării:

  • Laptele matern are în mod natural toți nutrienții de care bebelușii au nevoie pentru a crește și a se dezvolta.
  • Laptele matern are anticorpi care pot ajuta la prevenirea îmbolnăvirii bebelușului.
  • Alăptarea poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate ale copilului dumneavoastră, cum ar fi alergiile, eczemele, infecțiile urechii și problemele stomacale.
  • E mai puțin probabil ca bebelușii alăptați să fie spitalizați cu infecții respiratorii.
  • E mai puțin probabil ca bebelușii alăptați să devină obezi sau să aibă diabet.
  • Alăptarea poate ajuta la prevenirea sindromului morții subite a sugarului (SIDS).
  • Mamelor care alăptează le este mai ușor să slăbească după sarcină.
  • Alăptarea poate ajuta la scăderea riscului de cancer mamar și ovarian, diabet și anumite alte boli la mame.
  • Alăptarea este, de asemenea, mai convenabilă.
  • Poți alăpta aproape oriunde și oricând copilului tău îi este foame.
  • Nu trebuie să prepari nimic înainte de hrănire, să-ți faci griji pentru temperatura potrivită a apei pentru lapte sau să iei nimic cu tine când ieși în oraș sau călătorești.

Alăptarea este alegerea cea mai sănătoasă pentru mamă și copil.