coral

InfoCons avertizează că bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților au până la 10 E-uri. Specialiștii InfoCons au realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se găsesc pe piața din România. În total au fost analizate 126 de produse.

coral

S-a constatat că 48% din produse au cel puțin un aditiv alimentar, dar sunt și produse cu 10 aditivi.â

Din punctul de vedere al ingredientului principal 70.63 % dintre produse au ca prim ingredient zaharul, 7.93 % au ciocolata, 5.55 % au siropul de glucoză și grăsimile vegetale, 4.76 % au masa de cacao și 2.38 % au crema de praline și crema cu aromă.InfoCons a mai stabilit că 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao. Cantitatea variază între 82 % și 23 %.

Valoarea energetică variază între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs. Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportată la 100 grame de produs. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g, iar cea de zaharuri variază între 32g și 67.7g, a precizat InfoCons.

Protecția Consumatorului, recomandări de Sf. Valentin şi Dragobete

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să achiziţioneze produsele care se dăruiesc cu ocazia zilelor de „Sf. Valentin” şi ” Dragobete”, respectiv ciocolată, cosmetice şi bijuterii, numai din locuri autorizate şi să citească cu atenţie etichetele pentru că există riscul să îşi pună sănătatea în pericol sau să cumpere produse contrafăcute.

„Sfătuiesc consumatorii să ţină cont de următoarele recomandări: la cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată, care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere faptul că achiziţionarea acestor produse se face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, a scris duminică, pe Facebook, Paul Anghel.

coral