Chiar în ultima zi a sesiunii parlamentare, în 26 iunie 2024, toate partidele parlamentare, cu excepția AUR, au decis interzicerea prin lege a centralelor pe gaz metan din următoarele construcții de locuințe sau instituții. Este vorba de Plx 170/2024, care modifică Legea 372/2005.
Această nouă interdicție este o măsură anti-socială, non-liberală și ne-ecologică. Nu este nici măcar una motivată de considerații de eficiență sau noxe. Totul are la bază doar o teorie, conform căreia folosirea hidrocarburilor de către om, producând emisii de dioxid de carbon (CO2), ar duce la o încălzire globală și la o apocalipsă climatică.
Această măsură abuzivă, adoptată în timpul unor temperaturi meteo foarte ridicate, ar putea părea justificată. Totul este însă doar o teorie care amestecă adevărul cu minciuna rezultatul fiind o minciună. Există o încălzire globală din cauze naturale, un fenomen ciclic, care alternează cu perioade mai reci, dar care nu este influențat de activitatea umană. Evident că există multe situații în care activitatea umană contribuie la degradarea naturii, dar acestea sunt evidente și nu au legătură cu emisiile de CO2. Aici putem include tăierile totale ale pădurilor, eroziunea solului, lipsa vegetației în localități și poluarea aerului, a solului și a apei cu substanțe toxice. Însă CO2 nu este o substanță toxică pentru mediu, ci una benefică.
Interdicția centralelor termice care funcționează utilizând gazul metan este o măsură care, nu doar că nu reduce poluarea sau consumul resurselor limitate, ci chiar o crește. Emisiile de noxe ale centralelor pe gaz sunt extrem de mici. Randamentul lor este unul foarte mare. Tehnologia este una matură, concurența mare, iar prețurile competitive. Puterea disponibilă, automatizarea și securitatea exploatării sunt, de asemenea, foarte bune. Mentenanța, înlocuirea pieselor și reciclarea sunt facile. Centralele individuale contribuie la economii, nu duc la risipă, nu au pierderi de transport ale agentului termic, nu produc cumulat mai multe noxe decât cele comune, nu necesită sisteme de transport și contorizare complexe și scumpe.
Atunci de ce a trebuit să le interzicem? Răspunsul este unul singur – din prostie, din inconștiență sau pentru ca unii să-și păstreze funcțiile urcându-se pe un val de creat de ideologi pentru cei cu un interes de câștig.
După cuvinte pompoase precum performanța energetică, strategii de renovare, clădiri cu emisii zero (ZEB), tehnologie inteligentă, se impun măsuri abuzive care nu duc decât la creșterea prețurilor la încălzire, distrug industria, provoacă crize economice și sociale extrem de nocive.
Ultima modificare legislativă a comasaților depășește în prostie chiar și actualele prevederi ale directivelor europene (2012/27/UE și 2018/844/UE) și că grăbește spre un iluzoric, fantasmagoric și nociv concept de neutralitate climatică. Condițiile impuse pentru noile clădiri sunt atât de restrictive și de costisitoare încât ele devin imposibile pentru oamenii obișnuiți. Ele au fost adoptate chiar în condițiile în care neo-liberalii și neo-socialiștii europeni au scos, strategic, datorită dezastrului creat, neutralitatea climatică dintre prioritățile legislative.
Este timpul unei schimbări în bine, a unei normalități, care să ne permită a avem condiții de locuit bune, accesibile tuturor. AUR este singurul partid parlamentar care a votat contra acestor măsuri aberante.
Alin Coleșa, deputat AUR Cluj