Cu un deficit major de personal, Armata Română vrea să recruteze mii de militari profesioniști, dar demersul ar putea avea succes numai dacă se dispun o serie de măsuri privind salarizarea, condițiile de trai din cazărmi și nivelul de dotare, susține un expert consultat de „Adevărul“.
Aflat într-un deficit de personal de peste 25.000 de oameni, dar și în contextul complicat al războiului din Ucraina, Ministerul Apărării Naționale (MApN) s-a decis să organizeze concurs de recrutare pentru peste 5.000 de posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti, dar succesul demersului este greu de estimat. Un expert militar spune cum îi poate atrage MApN pe recruți.
Ce condiții se pun
Informaţii referitoare la oferta profesională, condiţii de recrutare, selecţie şi repartiţie pot fi obţinute direct de la unităţile militare pentru care candidaţii optează sau de la Biroul informare recrutare de pe raza localităţii de domiciliu, dar este cert că înscrierile pentru cele 5.093 de locuri din 41 de județe și municipiul București se fac până pe 1 martie, a comunicat MApN. În paralel cu înscrierile candidaților va fi demarată și selecția acestora, dar și efectuarea examinării medicale. În fine, procesul de selecție se încheie pe 22 martie 2024.
Cei care vor să ajungă militari în Armata Română trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în România de cel puţin șase luni și să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire. Apoi, trebuie să fie absolvenţi a cel puţin zece clase și să nu fi fost condamnați pentru săvârşirea vreunei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de corupţie, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie. În fine, pentru candidate, acestea trebuie să declare în scris că îşi asumă toate riscurile, în situaţia în care pe parcursul susţinerii probelor de selecţie se află în stare de graviditate.
Modelul NATO
Succesul campaniei de recrutare a militarilor este greu de estimat, mai ales că 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023. Un analist militar a explicat pentru „Adevărul” ce trebuie să facă MApN.
„Nu inventăm roata, trebuie să reproducem standardul NATO. Astea înseamnă salarii decente, și aici nu vorbim de o creștere superficială de 5 la sută, să spunem, a soldelor. Apoi, vorbim de condiții decente de trai în cazărmi și de dotarea fiecărui militar cu echipament nou la recrutare. În plus, politicienii nu mai trebuie să vadă militarul obișnuit ca pe un muncitor necalificat, pentru că mulți fac asta, mulți îi tratează așa. Trebuie să le acordăm respectul cuvenit pentru că, la o problemă, ei își riscă viața pentru țara asta. Foarte important, trebuie să-i dotăm cu armament individual modern, asta dă încredere. Adică să scăpăm în sfârșit de vechile AKM-uri. În fine, la fel de important, subofițerii, cadrele care au contactul direct cu militarii, trebuie selectate. Trebuie să dispară umilirea militarilor de către subofițeri”, a declarat analistul Aurel Cazacu.
În prezent, în funcție de grad, un subofițer câștigă între 2.284 și 4.932 de lei lunar, sume la care se mai adaugă 1.000 de lei norma de hrană a fiecărui militar. Apoi, un maistru militar câștigă între 2.290 și 4.945 de lei pe lună, sume la care, la fel, se mai adaugă 1.000 de lei norma de hrană. În plus, militarii aflaţi la prima numire în funcţie sau nevoiţi să se mute în interes de serviciu, care nu dispun de locuință, vor avea chiria compensată de MApN.
Mai mult, cei aflați în aceeași situație și contractează un credit imobiliar sau ipotecar beneficiază de plata parţială sau chiar totală a ratei împrumutului „în cuantum de până la 50 la sută din salariul de bază”.
Cum sunt pregătiți recruții
Un ofițer al Armatei Române a explicat cum începe pregătirea noilor recruți. „Avem în perioada iniţială de instruire a soldaţilor gradaţi profesionişti (SGP) două module de pregătire, pe durata a două săptămâni. Primul modul de pregătire constă în formarea iniţială a acestor soldaţi pe durata a şase săptămâni, timp în care sunt cazaţi în spaţiile batalionului, avem camere cu doi până la trei militari, există facilităţi, le asigurăm echipamentul propriu militar necesar activităţii de instruire, sunt asigurate trei mese pe zi în cadrul unităţii.
Programul de instruire este focusat pe formarea deprinderilor de bază pentru militari în ceea ce priveşte instrucţia de front, tragerii cu armamentul de infanterie, cunoaşterea principalelor regulamente militare şi formarea deprinderilor de luptător în câmpul tactic. Ulterior, în funcţie de armă şi de specialitate militară, soldaţii parcurg un program de specializare în care avem prevăzute şedinţe de instruire specifice armei din care fac parte. Sunt activităţi minime pe care orice militar trebuie să le cunoască pentru a supravieţui, pentru a lupta cot la cot cu camarazii şi pentru a obţine succesul”, a declarat, pentru agerpres.ro, comandantul Batalionului 280 Infanterie „Căpitan Valter Mărăcineanu”, lt.col. Vasile Ardelean.
Conform unor surse militare, se fac inclusiv cursuri pentru acordarea primului ajutor, dar și de utilizare a dronelor care, după modelul ucrainean, asigură sprijin informativ în timp real, „continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”.