coral

Meteorologii din Sibiu au emis o avertizare cu risc ridicat de avalanșe pentru zonele aflate la altitudini de peste 1.800 de metri în munții Făgăraș și Parâng. Aceste zone adăpostite și văile prezintă troiene de zăpadă ce ating chiar și doi metri în înălțime, iar avertizarea indică condiții primejdioase.

coral

La altitudini de peste 1.800 de metri, stratul superior de zăpadă prezintă adâncimi semnificative, local depășind 30-35 de centimetri. Acest strat recent se află deasupra unui strat mai vechi de zăpadă, compactat și înghețat. În zonele adăpostite și în văi, există depozite mari de zăpadă și troiene ce pot ajunge pe alocuri la 1-2 metri. Vântul puternic a cauzat transportul zăpezii și formarea unor plăci de vânt variabile în grosime, cu coeziune redusă și fragilitate crescută. Temperaturile mai ridicate vor duce la topirea zăpezii recente, umezirea și consolidarea acesteia, făcând declanșarea avalanșelor spontane mai probabilă pe pantele suficient de înclinate. Riscul de declanșare a avalanșelor este amplificat de supraîncărcarea stratului de zăpadă.

În aceste condiții, riscul de avalanșe este evaluat ca fiind ridicat, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, la altitudini peste 1.800 de metri în munții Făgăraș și Parâng. Cel mai consistent strat de zăpadă înregistrat la o stație meteo montană a atins 84 de centimetri la Bâlea-Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș.

În județul Cluj, în zona Vlădeasa, riscul de avalanșă este evaluat ca fiind moderat, conform avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM):

„Stratul recent de zăpadă este redus în masivul Ceahlău și mai semnificativ în zona Vlădeasa, însă în zonele adăpostite și pe văi există depozite mai mari de zăpadă ca urmare a vântului puternic. Încălzirea vremii va determina topirea și umezirea zăpezii. Pe pantele suficient de înclinate pot surveni avalanșe de topire, unele de dimensiuni medii, în zonele cu depozite mai mari. Riscul este evaluat ca fiind moderat (2) și este amplificat de supraîncărcarea stratului de zăpadă.”

coral