La aproape șapte ani de la adoptarea legii pentru construirea Autostrăzii Unirii (A8), doar o mică parte din acest proiect strategic care va lega Transilvania de Moldova se află în șantier. Recent, însă, au fost semnate contracte pentru cele mai complexe tronsoane, ce includ zeci de poduri, pasaje și tuneluri ce vor străbate Carpații Orientali.

Autostrada Unirii va avea peste 300 km, pe traseul Târgu Mureș – Iași – Ungheni, și va include un nou pod peste Prut, care va conecta România cu Republica Moldova. Legea care reglementează construcția a fost adoptată în decembrie 2018, iar finanțarea este asigurată din bugetul de stat, fonduri europene și posibile parteneriate public-private.

Primele tronsoane în lucru

În prezent, doar două segmente sunt în lucru:

  • Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24 km)

  • Leghin – Târgu Neamț (30 km)

De asemenea, podul peste Prut de la Ungheni (261 metri) se află în faza pregătitoare, lucrările urmând să înceapă în primăvara acestui an.

Tuneluri spectaculoase prin Carpații Orientali

Pe 20 martie 2025, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a atribuit lucrările pentru tronsonul Ditrău – Grințieș (37,9 km), situat în județele Harghita și Neamț. Acest segment face parte din zona montană a A8 și va include:

  • 63 de pasaje

  • 19 tuneluri, inclusiv Tunelul Frumoasa (2,3 km), ce va traversa Munții Hășmaș

Valoarea lucrărilor: 6,14 miliarde lei, finanțate prin Programul Transport 2021–2027. Lucrările vor dura 54 de luni (14 pentru proiectare, 40 pentru execuție).

Tot în luna martie, aceeași asociere româno-bosniacă a câștigat contractul pentru tronsonul Sărățeni – Joseni (32 km), care va include 39 de poduri și pasaje, trei tuneluri și două ecoducte. Valoarea contractului: 4,94 miliarde lei.

Calendar estimativ

Primele tronsoane deja în construcție ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2026. Întreaga autostradă este estimată să fie gata până în 2030.

Proiect strategic pentru conectarea regiunilor istorice

Autostrada Unirii este esențială pentru legătura între Transilvania și Moldova, urmând să traverseze Carpații Orientali prin Munții Gurghiu, Giurgeu, Hășmaș și Tarcău. Traseul va străbate județele Mureș, Harghita, Neamț, Iași, Vaslui și Botoșani, conectându-se la Ungheni cu infrastructura din Republica Moldova.

Un alt proiect complementar, Autostrada A13 Sibiu – Brașov – Bacău, este de asemenea în plan. Tronsonul Sibiu – Făgăraș se află în faza de proiectare și are termen estimat de finalizare în 2027.