Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, adică 0,25%, de la 3% la 3,25%. Este a şaptea creştere consecutivă, dar şi cea mai mică dintre ele. Cu toate astea, este posibil să fie anunţate în continuare noi creşteri având în vedere presiunile inflaţiei. Începând cu data de 10 mai, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,75%, 4% şi, respectiv, 3,25%.
De Redactia Observator la 04.05.2023, 18:25
Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referinţă cu 0,25% până la 3,25%
Banca Centrală Europeană – Shutterstock
„Mi-e frică, tati!” O copilă de 5 ani din Chiajna, sechestrată de mai bine de 17 ore de propriul tată care ameninţă că aruncă toată casa în aer
Banca Centrală Europeană a anunţat joi că va creşte dobânda de referință cu 0,25%, continuând astfel să lupte împotriva inflaţiei şi a creșterii prețurilor de consum. Însă BCE dă semne şi că este gata să încetinească ritmul creșterii dobânzilor după ce datele publicate la începutul lunii au arătat că inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, a scăzut. Potrivit Bloomberg, unii economişti luau în calcul şi o variantă mai dură, de creştere a dobânzii cu 0,50%.
Prima creştere a dobânzii cheie a fost decisă în iulie 2022, când a urcat de la -0,5% la zero. Cu toate acestea, în ciuda creșterilor repetate de atunci, inflația rămâne cu mult peste ținta BCE de 2% iar estimările publicate săptămâna trecută de Fondul Monetar Internațional sugerează că inflația nu va atinge ținta BCE până în 2025.
Inflația în Zona Euro a crescut la 7% în aprilie, după cinci luni de scăderi consecutive. Cu toate astea, inflaţia de bază (core inflation) a scăzut uşor la 7,3%, de la 7,5% în martie. Fondul Monetar Internaţional a cerut la finalul lunii aprilie Băncii Centrale Europene să continue majorarea dobânzilor până la mijlocul anului viitor.Începând cu data de 10 mai, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,75%, 4% şi, respectiv, 3,25%. Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.