Pentru a conduce foarte bine iarna, este necesar să ai experiență la diferite condiții de drum, care includ polei, zăpadă moale, zăpadă adâncă, zăpadă compactă și gheață. În aceste condiții, mașina trebuie să fie echipată cu anvelope de iarnă și uneori, chiar și cu lanțuri auto de zăpadă.
Dacă nu ai experiență, poți ține cont de câteva reguli și sfaturi utile, pentru a conduce în siguranță, în condiții de iarnă. Iată câteva dintre acestea:
În primul rând trebuie să montezi la mașină cauciucuri de iarnă. Importanța aderenței cauciucurilor pe timp de iarnă este foarte mare, de ea depinde siguranța la drum și performanța mașinii. Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru carosabil acoperit cu gheață și zăpadă.
Având în vedere că, din anul 2012, se aplică și la noi în țară etichetarea obligatorie în UE, ai posibilitatea să afli diferite informații despre anvelope înainte de a le plăti. Eticheta prezintă o serie de parametri, despre economia la combustibil, zgomotul și aderența la drum. Economia la combustibil este evaluată prin litere, de la A la G. Spre exemplu, anvelopele de clasă A asigură cea mai mare economie de combustibil. Anvelopele de clasă G nu sunt indicate, pentru că ele consumă mult.
Cele mai apreciate branduri de anvelope sunt: Goodyear, Pirelli, Continental, Nokian, Hankook, Michelin, etc. Astfel de produse de înaltă clasă se pot găsi în gama de anvelope de la Elite Tires.
Foarte important este să cureți mașina de zăpadă înainte de a pleca, pentru a avea o bună vizibilitatea la drum. Pentru asta trebuie să cureți de zăpadă farurile, geamurile laterale, parbrizul, oglinzile, plafonul și plăcuțele de înmatriculare.
Pe timp de iarnă, plecarea de pe loc nu se face cu scârțâit de roți sau motor. De regulă, se accelerează ușor, astfel se evită patinarea anvelopelor.
Evită să conduci cu viteză mare, chiar dacă drumul este uscat, pentru că pot fi porțiuni înghețate sau acoperite cu polei. Ține cont și de viteza altor șoferi din trafic, ca să nu încurci circulația. Atunci când folosești lanțuri auto la cauciucuri, pe drum cu zăpadă, nu depăși viteza de 40 km/h. Dacă trebuie să urci pe un drum în pantă, alege o treaptă de viteză care asigură aderența optimă între anvelope și carosabil.
În caz de viraje, în curbe, trebuie să ai o viteză adecvată, redusă, astfel încât mașina să nu derapeze. După ce ai ieșit din curbă, poți accelera ușor, în mod progresiv. În acest fel poți menține sub control aderența mașinii.
Atunci când apare o situație de derapaj, este indicat să slăbești accelerația și să cuplezi o treaptă de viteză inferioară. În același timp, trebuie ca volanul să fie rotit în sensul opus derapării. Nu se apasă deloc frâna. Dacă derapajul este pe partea din spate, se eliberează frâna și se rotește volanul în sensul derapării. Astfel se oprește rotirea mașinii pe carosabil.
Când conduci pe drum acoperit de polei, gheață și zăpadă, poți folosi frâna de motor, pentru a menține aderența la drum. Este simplu: calci ambreiajul, introduci maneta într-o treaptă inferioară (față de cea folosită) în cutia de viteze și apoi eliberezi ambreiajul.
Lanțurile auto îmbunătățesc tracțiunea roților pe drum cu gheață și zăpadă
Prin folosirea lor, se poate crește puterea mașinii pe vreme rea. Lanțurile ajută mașina să depășească o baltă mare cu noroi, sau să crească tracțiunea roților pe drum cu gheață și zăpadă, la urcare abruptă sau coborâre rapidă.
Există lanțuri de tracțiune, de calitate premium, care au mărimea verigilor special realizată, astfel încât să fie prinse perfect la anvelope și să îmbunătățească puterea acestora de rulare pe carosabilul acoperit de zăpadă. Pot fi prevăzute cu benzi longitudinale, care sunt perfecte pentru a face față la drumurile cu strat gros de zăpadă.
Lanțurile auto se aleg în funcție de materialul din care sunt fabricate și dimensiunile anvelopelor. De pildă, există lanțuri din plastic ranforsat care sunt mai ieftine, nu fac zgomot, au proprietăți antiderapante, dar nu sunt durabile în timp. Există și lanțuri din titan care sunt concepute pentru șofatul pe drum acoperit cu gheață. Cei mai buni producători folosesc oțelul pentru realizarea lanțurilor auto. Acestea sunt rezistente și durabile în timp.
Cele mai apreciate sunt lanțurile de clasă înaltă, care se caracterizează prin fiabilitate, calitate, performanță ridicată. Acestea sunt produse ale unor branduri renumite, apreciate în întreaga lume: Pirelli, Dunlop, Michelin, Dinoka, Continental, Sumex, Konig sau Thule și altele.
De regulă, lanțurile de zăpadă se potrivesc la o mare varietate de autovehicule și sunt concepute pentru condiții dificile de drum. Ele sunt o bună opțiune în fața zăpezii, de aceea nu ezita să le cumperi din timp, dacă ai în plan să călătorești în zone montane. Înainte de a comanda astfel de produse, trebuie să te asiguri că ele corespund dimensiunii anvelopelor de la mașină (circumferință sau diametru, lățime, perete lateral).
Există alternative pentru lanțurile de zăpadă, dar sunt mai scumpe. De exemplu, cauciucurile de iarnă specializate, de calitate premium, pot face față în condiții de iarnă grea.