Instanța a obligat familia unui copil, în vârstă de 10 ani, din Oradea, să-i plătească despăgubiri substanțiale unei pensionare pe care copilul lor a lovit-o cu bicicleta.

Părinții unui băiețel, în vârstă de 10 ani, din Oradea, trebuie să-i plătească unei bătrâne daune morale în valoare de 10.000 de euro și despăgubiri materiale în cuantum de 20.643 de lei, potrivit Libertatea.ro. Accidentul a avut loc în septembrie 2021 în Piața Unirii din Oradea.

Bătrâna a fost acroșată de băiatul care circula neregulamentar cu bicicleta pe trotuar, chiar în momentul în care ieșea dintr-o farmacie.

Din păcate, bătrâna a fost rănită grav, fiindu-i secționat complet nervul ulnar. Băiatul s-a panicat și a fugit imediat de la locul accidentului.

În primă fază bătrâna a depus o plângere penală, însă judecătorii au clasat fapta de vătămare corporală din culpă, numărul de zile de îngrijiri medicale fiind mai mic decât cele necesare încadrării. Fapta de părăsire a locului accidentului a fost, de asemenea, clasată, având în vedere că autorul accidentului are vârsta de 10 ani și nu poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal.

Pensionara a decis, până la urmă, să intenteze un proces civil împotriva părinților. Femeia a cerut 25.000 de euro, plus plata cheltuielilor necesare tratamentului și recuperării medicale.

Instanța din Oradea i-a dat câștig de cauză femeii, însă daunele solicitate au fost reduse la aproape jumătate din suma solicitată.

Judecătorii au decis că, în acest caz, părinții sunt cei responsabili de producerea accidentului, întrucât minorii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumuri publice.

„Instanța reține că din probele administrate în cauză rezultă că minorul, în vârstă de 10 ani la data săvârşirii faptei, circula cu bicicleta într-o zonă pietonală, în Piaţa Unirii din Oradea. Evenimentul rutier s-a produs prin acroşarea reclamantei în zona pietonală, interzisă circulației bicicliștilor”, se arată în actele dosarului, potrivit sursei citate.

Tatăl băiatului a vrut să scape de plata daunelor, motivând că este divorțat de soție și copilul se afla în grija acesteia la momentul accidentului. Magistrații au considerat însă că această nu este o scuză acceptabilă, menționând că ambii părinți au obligația să-i explice copilului când și cum să circule pe drumurile publice.

Decizia judecătorilor nu este una definitivă, iar părinții copilului, dar și victima au atacat decizia, procesul urmând să fie reluat la Tribunalul Bihor.