Locuitorii din Săliștea Veche, judeţul Cluj, au reușit să salveze biserica veche de 200 de ani de la prăbușire.
Satul, care mai are doar 48 de locuitori, s-a mobilizat pentru ca biserica lor să nu se prăbușească. Preoţii din sat au fost cei care au făcut tot posibilul să strângă banii, informează observatornews.ro.
Pentru strângerea fondurilor s-au organizat mai multe evenimente iar comunitatea locală s-a implicat.
Biserica de lemn din Săliştea Veche poarta hramul “Sfântul Apostol Pavel” şi îşi poate primi acum credincioşii. În urmă cu 2 ani, din ea mai erau doar câteva scânduri distruse de tip şi de vreme.
Un părinte protopop a hotărât să ia soarta lăcaşului de cult în propriile mâini.
Dan Hognogi, părinte protopop: “Am învăţat că nu trebuie să aştept ca ceilalţi să ajute, ci să fim noi cei care putem să îi ajutăm pe semenii noştri”.
Claudiu Salanta- arhitect șef consiliul judetean Cluj: “Prin efortul comunităţii de acolo s-a reuşit strângerea unor sume consistente pentru a fi dezmembrată şi refăcută într-o hală şi remontată apoi acolo. La nivelul judeţului Cluj ar trebui să găsim mai multe astfel de iniţiative pentru că avem peste 80 de astfel de biserici”.
Biserica de lemn “Sfântul Apostol Pavel” este monument istoric de secolul XVIII. Ultima dată, s-a intervenit în 1997. Vasile Perța, preot Sălistea Veche: “Avem o masa de piatră. Masa de piatra este originala din momentul aducerii ei de la sanmartin. 25.02 ca si datare masa este de secol 18 ca si biserica in forma ei originala”
Biserica de lemn din Sălistea Veche poate fi vizitată si de turiști, iar accesul este gratuit.