Anul 2022 ar putea reprezenta un an de referință pentru Cluj: proiectul de conectare a Clujului la autostradă prin cei aproximativ 7 km ar putea demara chiar de la începutul anului următor. Realizarea Centurii Metropolitane va reprezenta o eliberare a traficului greu care astăzi vine din Baciu și care se descarcă de pe autostradă, iar conectarea la autostradă va însemna inclusiv o descongestionare până în Turda.
„Deci, începutul anului 2022 ar trebui să ne găsească cu proiectul gata: cei 7 km de conectare a Clujului la autostradă”.
Primarul Emil Boc și-a exprimat încrederea în reușita acestui proiect ce va face din lucrările de infrastructură a Clujului un punct de referință la nivel național, dar și la nivel european.
Edilul Emil Boc a detaliat câteva aspecte legate de dezvoltarea dimensiunii metropolitane a Clujului și a arătat că realizarea acestora va aduce multiple beneficii atât municipiului Cluj-Napoca, cât și localităților din jurul acestuia, precum satul Florești, care va beneficia de noi creșe și grădinițe.
„Avem în vedere și dimensiunea dezvoltării metropolitane a Clujului”, a declarat Emil Boc în cadrul unui interviu.
„Noi suntem obligați, cei care conducem temporar un oraș sau o comună, să dăm o viziune pe termen mediu și lung. Noi știm: astăzi Clujul nu se poate dezvolta fără să se uite ce este în Florești, în Apahida, în Baciu, în Gilău, în Chinteni, în Ciurila, în Feleacu. Pentru că tot ce se întâmplă acolo are un impact direct asupra Clujului. Gândiți-vă doar ce se întâmplă cu cei 55.000 de oameni care trăiesc în Florești. Și care, evident, școli, grădinițe, creșe, transport public, vin în Cluj-Napoca.
Acum am găsit o colaborare foarte bună cu domnul primar Bogdan Pivariu, de a construi acolo infrastructura de bază, să nu mai fie nevoiți oamenii să vină la Cluj pentru aceste facilități de bază, repet, cum sînt creșă, școală, grădiniță, parcuri, spații de agrement, trebuie create acolo pentru a elimina traficul nenecesar.
Și când spun de dezvoltarea asta metropolitană mă gândesc în primul rând la aceste proiecte prin care noi îi considerăm pe toți clujeni, indiferent unde locuiesc.
Repet, în Apahida sau în Florești, în Baciu sau în Gilău, ei toți sînt clujeni, toți sînt de-ai noștri, toți contribuie la bunăstarea acestei regiuni și toți contribuie la ridicarea calității vieții de aici, prin calitatea oamenilor. Și atunci, transport public metropolitan. Primăria Cluj, din Florești și acuma și din Gilău, asigură acest transport ca pentru toate comunele din preajma Clujului, de calitate, în special cu Compania de Transport Public după cum știți.
Acum avem cele două proiecte majore: metrou și trenul metropolitan, care din nou vor da dimensiunea asta metropolitană pentru ce înseamnă mobilitate verde, alternativă nepoluantă”, a declarat Emil Boc.
Edilul este încrezător în ceea ce privește realizarea legăturii cu autostrada.
„Un lucru vreau să știți: Va fi gata proiectul studiul de fezabilitate în februarie și se va organiza licitația, în 7 luni, după care se poate finaliza. Deci, începutul anului 2022 ar trebui să ne găsească cu proiectul gata: cei 7 km de conectare a Clujului la autostradă”, și-a exprimat încrederea primarul Emil Boc.