Clujenii au nevoie de peste 11 ani de muncă pe un salariu mediu din Cluj pentru a-și permite cumpărarea unei locuințe de 60 de metri pătrați, fără a face împrumuturi bancare.
Cetățenii clujeni ar trebui să economisească întregul salariu lunar timp de 139 de luni pentru a-și putea lua o locuință în oraș, conform unei analize HotNews, realizată pe baza datelor Institutului Național de Statistică și Analizeimobiliare.ro.
În Cluj, salariul mediu se află pe al doilea loc din România, în valoare de 3763 de lei. Totodată, rata șomajului este foarte mica, de numai 1,5%, în comparație cu alte orașe.
Prețurile apartamentelor din Cluj variază în special în funcție de zonele în care sunt situate. Dacă locuința se află în zona centrală sau ultracentrală prețurile sunt la cel mai ridicat nivel, având media de 2.2000 de euro pe metru pătrat, cu o pondere de 3,2% mai mare față de primul trimestru.
Cartierele Gheorgheni, Andrei Mureșanu și Plopilor sunt următoarele din lista celor mai scumpe zone ale Clujului, având prețurile mărite până la 1.930 euro pe metro pătrat util.
Mărăștiul, Între Lacuri și Aurel Vlaicu se află la egalitate cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat, iar zonele Bună Ziua, Europa și Calea Turzii nu sunt nici ele prea departe, având o medie a prețurilor la locuințe de 1.800 euro pe metro pătrat.
Următorul oraș după Cluj la prețul unui apartament este Constanța, salariile medii depășind cu puțin 3000 de lei. Cetățenii orașului ar trebui să muncească aproape 10 ani pentru a-și permite un apartament cu 60 de metri pătrați, fără ajutor bancar.