Vârsta nu este aceeaşi pentru toată lumea, repetă specialiştii. Asta pentru că vârsta biologică legată de sănătatea corpului, de imaginea care apare în exterior, nu este aceeaşi pentru toată lumea. Sunt cei care la 40 de ani pot arăta de 30 de ani şi cei care arată de 50 de ani.
Există mulţi factori care determină această disparitate, atât de mediu, cât şi genetici, dar multe depind şi de stilul de viaţă pe care îl urmează fiecare. Există câteva obiceiuri proaste pe care le avem la masă care riscă să ne facă să îmbătrânim mai repede.
Mănânci des în oraş Mâncarea prea des în oraş nu ajută la menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi, prin urmare, promovează îmbătrânirea. Cei care mănâncă prea des în oraş riscă să arate o vârstă biologică mai mare decât vârsta lor reală. De fapt, riscul este să consumi produse bogate în sodiu, zaharuri şi grăsimi, fără a ingera suficiente produse sănătoase bogate în vitamine şi minerale, utile pentru menţinerea pielii sănătoase şi netede. Potrivit Lancet Oncology, cei care urmează o dietă sănătoasă, fac sport în mod regulat, reduc stresul, sunt capabili să întârzie îmbătrânirea celulară. Evident că nu trebuie să lipsească fructele, legumele şi cerealele.
Mănânci puţine grăsimi Pentru a încetini procesul de îmbătrânire biologică trebuie să consumaţi produse bogate în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate care se găsesc în alimente precum avocado şi nuci, deoarece acestea ajută la îmbunătăţirea sănătăţii pielii prin conţinutul de antioxidanţi, acizi şi vitamina E. Consumul de nuci în fiecare zi vă ajută să rămâneţi tânăr, conform New England Journal of Medicine.
Mănânci alimente procesate Pentru a rămâne tânăr, trebuie să înveţi să-ţi controlezi dieta evitând consumul de produse procesate cu exces de zaharuri, aşa cum se găseşte în alimentele gata de consum. De fapt, consumul excesiv de zaharuri procesate duce la formarea de pungi sub ochi şi piele deshidratată.
Bei puţină apă Să bei multă apă în fiecare zi este bine pentru sănătate. Toţi experţii o repetă, se recomandată în fiecare dietă. Deci, dacă bei puţină apă accelerezi procesul biologic de îmbătrânire. Consumul unei cantităţi potrivite de apă ajută la reglarea digestiei, întăreşte sistemul imunitar, creşte energia, promovează pierderea în greutate. Potrivit unor cercetări recente publicate în Frontiers in Human Neuroscience, ajută şi la îmbunătăţirea activităţii creierului. La toate acestea se adaugă faptul că pielea uscată şi deshidratată favorizează formarea ridurilor, aşa că hidratarea corectă este esenţială pentru a evita îmbătrânirea prematură.
Obiceiuri dincolo de masă După ce am văzut care sunt cele mai proaste obiceiuri la masă, există şi câteva sugestii pentru contracararea procesului de îmbătrânire dincolo de nutriţie. Un obicei pe care ar trebui să-l înveţi, de exemplu, este să te speli pe faţă înainte de a merge la culcare, pentru a-ţi curăţa faţa de toată murdăria şi germenii care se adună în timpul zilei.
Mai mult, este important să vă hidrataţi pielea nu numai bând mult, ci şi folosind creme hidratante atât pentru corp, cât şi pentru faţă. Sunt de preferat produsele naturale fără elemente chimice.
Crema este esenţială şi în funcţia sa de protecţie atunci când faceţi plajă: protejarea pielii este importantă pentru a evita procesele de îmbătrânire. Ar trebui să evitaţi să vă spălaţi părul în fiecare zi, luând obiceiul de a folosi şamponul doar o dată sau de două ori pe săptămână şi fără a folosi temperaturile prea fierbinţi ale apei.
În sfârşit, un alt sfat util pentru a avea grijă de tine şi a încetini procesul de îmbătrânire este să nu uiţi ochelarii de soare, pentru că zona din jurul ochilor este o parte delicată a corpului.