Știai că durerea de spate se numără printre principalele surse de disconfort în rândul românilor? Cu toate acestea nu toate senzațiile de durere reprezintă motive pentru care să apelezi la ajutorul medicului specialist.

Învață cum să distingi între diverse tipuri de durere și ce e bine să faci pentru a remedia problemele cu spatele pe care le poți avea în funcție de activitățile tale zilnice.

Tensiunea musculară și suprasolicitarea

Activități fizice intense, ridicarea greutăților în mod necorespunzător sau mișcări bruște pot duce la tensiune musculară și suprasolicitare, cauzând dureri de spate. Pe acestea le resimți, de regulă, la scurt timp după ce ai încheiat activitatea fizică ce a suprasolicitat mușchii. Durerile trec după o perioadă de repaus.

Postura incorectă

Adoptarea unei poziții incorecte a corpului în timpul muncii sau al activităților zilnice poate pune presiune suplimentară asupra spatelui, provocând durere. Astfel, statul la birou și sedentarismul se numără printre principalele cauze ale durerii de spate. În aceste situații, durerea este una persistentă, dar difuză. Apare în timp și are tendința să devină supărătoare dacă persoana continuă să lucreze în aceeași postură incorectă.

Afecțiuni de sănătate asociate

Uneori, durerile de spate pot fi un simptom al altor afecțiuni, cum ar fi infecții urinare, probleme renale, afecțiuni digestive sau afecțiuni ginecologice. În acest caz, durerile de spate dispar după ce afecțiunea principală a fost tratată cu succes.

Citește și: Amorțirea mâinilor, un semnal important că trebuie să mergeți la medic. Cinci cauze posibile

Hernia de disc

Conform alternativedisctherapy.com, discul intervertebral, care are rol de pernă între vertebre, poate să se evidențieze sau să se rupă, exercitând presiune asupra nervilor din spate. Aceasta poate provoca durere acută în zona coloanei vertebrale, dar și durere difuză, care coboară pe picior și care împiedică desfășurarea activităților zilnice.

Afecțiuni ale coloanei vertebrale

Osteoartrita, o afecțiune caracterizată prin deteriorarea cartilajului în articulațiile coloanei vertebrale, poate provoca durere și rigiditate. Stenoza spinală, îngustarea canalului spinal, poate exercita presiune asupra măduvei spinării și a nervilor, determinând apariția durerii de spate.

Leziuni ale coloanei

Accidentele de mașină, căderile sau alte leziuni pot provoca dureri de spate. Fracturile vertebrale, entorsele sau întinderile musculare pot fi alte motive frecvente pentru apariția durerilor în zona spatelui.

După cum vezi, problemele de spate sunt diverse și pot avea cauze variate. Cu toate acestea, durerile acute care îți îngreunează stilul de viață sau care persistă pentru mai multe zile ar trebui să te trimită la un control de specialitate. De la caz la caz pot fi recomandate analize imagistice și tratamente medicamentoase sau intervenții chirurgicale minim invazive. Partea bună este că medicina modernă furnizează tratamente și soluții indiferent de tipul durerii sau al afecțiunii, ceea ce înseamnă că îți poți relua stilul de viață fără disconfort de îndată ce ajungi în cabinetul medicului specialist.