coral

Trei asigurători RCA autorizați în România, respectiv Groupama, Allianz-Țiriac și Grawe, dețineau împreună 57% din veniturile pieței de asigurări auto obligatorii, în scădere față de perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru), firme care vând în baza pașaportului european fiind supravegheate de autoritățile din țările lor de origine, arată datele oficiale publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Raportul ASF confirmă datele preliminare prezentate în premieră de HotNews.ro în data de 9 septembrie.

Golul lăsat în piața RCA de falimentele City Insurance și Euroins a început să fie umplut rapid de două societăți – Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct – HD (Cipru) – care vând în baza pașaportului european, conform dreptului de stabilire (FOE – freedom of establishment), fără să mai fie autorizate de Autoritatea de Supraveghere (ASF) din România.

Procedura presupune ca între autoritățile de supraveghere din UE să existe o notificare prin care autoritatea din statul de origine certifică faptul că societatea care dorește să activeze în statul gazdă (România în cazul de față) este autorizată să practice clasa respectivă și respectă indicatorii de solvabilitate.

Trei asigurători au 57% din veniturile RCA. Câte mașini au fost asigurate la Axeria Iard și Hallas Direct în primele șase luni

Gradul concentrare a rămas ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA).

„Primele 3 societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 57% din portofoliul de asigurări RCA din România (inclusiv sucursale), în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment”, subliniază ASF.

Astfel Groupama a încasat venituri din prime brute subscrise de peste 1,12 miliarde de lei, echivalentul a 23,9% din totalul veniturilor RCA în primele șase luni din acest an. Compania a încheiat peste 1,13 milioane de noi contracte RCA în perioada menționată.

Pe locul secund s-a clasat Allianz-Țiriac Asigurări, cu venituri de aproape 990 milioane de lei (20,9% din piață) și peste 655.000 de noi contracte RCA în perioada menționată.

Pe locul 3 a rămas Grawe cu venituri de aproape 600 milioane de lei (12,6% din piață) și peste 680.000 de contracte RCA încheiate în primele șase luni.

Generali a urcat pe locul 4 cu venituri de peste 450 milioane de lei (9,6%) și aproape 300.000 de contracte RCA încheiate în perioada menționată.

Axeria Iard (9,1%) și HD Insurance (8,5%) au ocupat următoarele două locuri cu venituri cumulate de peste 835 milioane de lei.

Ultimele două locuri în topul RCA au fost ocupate de două firme din grupul austriac VIG, respectiv de Asirom (8%) și Omniasig (7,3%) și venituri cumulate de aproape 730 milioane de lei.

Trei asigurători au peste 74% din veniturile CASCO

Gradul de concentrare este ridicat și pe segmentul asigurărilor auto facultative CASCO (clasa A3). Veniturile din primele brute subscrise de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF s-au situat la circa 1,8 miliarde lei, în creștere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,6 miliarde lei).

Primele 3 societăți de asigurare însumează o cotă de piață de 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise pentru clasa A3 (fără sucursale).

Astfel, Omniasig (31,9%), Groupama (28,6%) și Allianz-Țiriac (13,9%) controlează 74,4% din veniturile din această industrie.

Următoarele poziții sunt deținute la distanță de Generali (11,1%), Asirom VIG (8,7%)și Uniqa (3,1%).

Clasamentul este similar cu cel din toamna anului trecut.

 

coral

coral