Cel mai adesea alunițele sunt inofensive, dar, din păcate, există și situații în care lucrurile pot evolua nefavorabil, astfel că medicii ne sfătuiesc să fim atenți la orice modificare suspectă a semnelor de pe piele.
Aluniţele sunt cele mai frecvente formaţiuni cutanate, iar numărul acestora diferă de la o persoană la alta. Există alunițe prezente încă de la naștere, însă majoritatea apar în timpul vieții. Acestea se manifestă pe orice parte a corpului, având diferite forme, mărimi și culori. Oamenii se tem de hiperpigmentarea pielii și, mai ales, de alunițele cu forme mărite și aspect închis la culoare, din cauza melanomului, o formă agresivă de cancer de piele. Tocmai de aceea, trebuie să fim mereu atenți la cele mai mici schimbări care apar pe pielea noastră, mai ales că urmează sezonul estival, când ne expunem la soare.
Medicii spun că alunițele „transmit” avertismente și ne învață cum să le interpretăm. Iată la ce să fim atenți:
Dermatologii diagnostichează melanomul în funcție de următorii factori: asimetrie, chenar, culoare, diametru și evoluție. Modificări în dimensiunea, forma, culoarea, înălțimea unei pete sau orice simptom nou, cum ar fi sângerare, mâncărime sau cruste, pot fi un semn de avertizare al melanomului, spun specialiștii.
Dr. Zaineb Makhzoumi, dermatolog la Universitatea din Maryland specializat în intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea alunițelor canceroase, a menționat că „odată ce începeți să aveți două, trei, patru culori combinate într-o aluniță, acesta ar trebui să fie un semn de avertizare și ar trebui evaluată de un dermatolog”, scrie DailyMail.
Melanomul crește în două faze, orizontală și verticală: prima variantă poate dura ani înainte ca alunița să devină periculoasă și invazivă, ceea ce înseamnă că se răspândește la ganglionii limfatici și organe. Dar, într-o fază ulterioară, leziunea crește pe verticală, moment în care devine o tumoare cu capacitatea de a se răspândi în altă parte a corpului, dovedindu-se potențial fatală.
„Odată ce melanomul intră în acea fază de creștere verticală, evoluează de fapt foarte rapid. Deci, dacă aveți un loc în care dintr-o dată începe să dezvolte un nodul, este foarte îngrijorător pentru melanomul malign” a mai adăugat acesta.
De notat că aproape 20 până la 30% din cazurile de melanom se dezvoltă în cele existente iar restul, de la 70 până la 80%, apar pe pielea cu aspect sănătos.
Foarte informativ articolul! La un castron de informatii sigure adaugam pe aceasta lista si atentia la semnele ce ar putea indica o evolutie nefavorabila a alunitelor. Asa cum ne sfatuiesc medicii, urmarim orice schimbare ce ar apare pe pielea noastra si mai ales, fii preventivi si verificam-ne periodic alunitele. Mai ales in aceasta perioada, expunerea la soare poate fi periculoasa, deci avem grija sa ne protejam corespunzator.