Dacă aţi avut simptome de uscăciune oculară sau bucală sau aţi fost diagnosticat în serviciile de oftalmologie cu sindrom de ochi uscat , ar trebui să vă adresaţi unui serviciu de reumatologie sau medicină internă pentru a stabili dacă aceste simptome nu conduc spre Sindromul Sjögren.
Ce este Sindromul Sjögren?
Sindromul Sjögren face parte din grupul bolilor autoimune.
Simptomele Sindromului Sjögren
Se manifestă în special prin uscăciune la nivelul ochilor (manifestată ca atare sau ca senzație de corp străin la nivelul ochilor, jenă oculară, mâncărimi la nivelul ochilor) și cavității bucale (gură uscată, lipsa salivei, dificultăți de înghițire). Pentru că nu toate simptomele de uscăciune bucală sau oculară sunt legate de Sindromul Sjögren, este necesar ca medicul să realizeze un diagnostci corect și atent.
La unii pacienți pot să apară și alte tipuri de manifestări clinice: astenie fizică sau oboseală nejustificată, dureri și tumefacții articulare, leziuni la nivelul pielii, afectare neurologică, hematologică sau pulmonară.
Sindromul Sjögren poate afecta unul sau mai multe sisteme de organe, inclusiv pielea, plămânii, inima, rinichii și nervii. Pacienţii pot avea anemie, celulele albe din sange reduse, sau scăderea numarului de trombocite, precum şi un risc mai mare de a dezvolta de limfom.
Pentru că diagnosticul necesită colaborarea mai multor specialități, de obicei se stabilește în centre cu experiență în acest tip de patologie (în general secții de madicină internă sau reumatologie).
Diagnostic și Tratament pentru Sindromul Sjögren
Continuarea pe Ziar Medical – Sindromul Sjögren – diagnostic și tratament