coral

Ce salariu are un polițist de frontieră, în prezent. Responsabilitățile sunt mari, însă și salariile sunt pe măsură. Sumele au fost făcute publice.

Ce salariu primește lunar un polițist de frontieră

Poliția de Frontieră Română este parte a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și se ocupă cu supravegherea și controlul trecerii frontierei țării, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere.

Sumele încasate de polițiști au fost mereu un subiect foarte controversat. S-a adus în discuție cât de pregătiți sunt polițiștii pentru o eventuală situație de criză majoră și cât de justificate sunt salariile, în raport cu serviciile oferite. Ei bine, iată ce salariu primește lunar un polițist de frontieră.

Sumele încasate sunt pe măsură

Grila de salarizare a fost publicată chiar de Poliția de Frontieră Română, pe site-ul oficial. Concret, în luna februarie 2021, un agent de poliție pe o funcție fără comandă a primit un salariu cuprins între 2.360 de lei net și 7.775. În cazul ofițerilor de poliție, sumele sunt mai mari. Salariile celor cu funcții fără comandă pornesc de la 2.404 lei și pot ajunge la 10.978 de lei.

Polițiștii de frontieră care au funcții de comandă sunt remunerați și mai bine, sumele pornind de la 4.956 de lei. Cel mai mare salariu a fost în luna februarie a acestui an de 126.106 lei.

Personalul Poliției de Frontieră Române este format din polițiști de frontieră, alți funcționari publici, dar și personal contractual. Aceștia din urmă pot fi absolvenții instituțiilor de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pentru unele funcții pot fi încadrați direct sau transferați din instituțiile publice de apărare și siguranță națională specialiști cu studii care corespund cerințelor postului și care îndeplinesc condițiile legale.

Salariile acestora sunt ceva mai mici, sumele lunare pornind de la 1.862 de lei și ajungând la maxim 3.172 de lei lunar.

Valorile maxime ale veniturilor salariale nete pot cuprinde veniturile acordate în baza unor Hotărâri Judecătorești sau ca urmare a unor recalcurări pentru lunile precedente. Din acest motiv ele diferă destul de mult de la o lună la alta.

Cum poți să devii polițist de frontieră

Pentru a deveni polițist de frontieră trebuie să urmezi cursurile Academiei de Poliție. Aceasta are în componența sa șase facultăți, una dintre acestea fiind Poliția de Frontieră. De asemenea, doritorii se mai pot înscrie și la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, o instituție de învățământ postliceal care este în structura Ministerului Afacerilor Interne.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră recrutează, de asemenea, candidaţi pentru admiterea la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale pe locurile Ministerului Afacerilor Interne, pentru următoarele instituţii:

Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, învăţământ de zi

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, învăţământ de zi

Academia Tehnică Militară, învăţământ de zi

Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, învăţământ de zi

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa, învăţământ de zi

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa, învăţământ postliceal, cu durata de 2 ani,învăţământ de zi

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, învăţământ postliceal, învăţământ de zi

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, învăţământ postliceal.

coral

coral