În perioada 1-4 octombrie 2019, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean, a organizat ediția a XXIII-a a Zilelor Bibliotecilor de Cartier, prilej de popularizare a activităților, serviciilor și facilităților pe care biblioteca le oferă. Activitățile s-au derulat atât la sediul central cât și la filialele de cartier și s-au adresat tuturor categoriilor de vârstă.
Pentru cei mici, Zilele Bibliotecilor de Cartier au însemnat o mulțime de activități cu grupele și clasele de la grădinițele și școlile clujene. Astfel, au avut loc vizite, sesiuni de instruire și întâlniri în cadrul următoarelor proiecte tematice: Scriitori români de ieri și de azi, Vreau să fiu un personaj de poveste, Grădina interioară sau Cum să fii fericit, Să creștem sănătoși, Mari scriitori români pentru cei mici, Cum ne informăm, însumând 11 activități cu 243 de participanți.
Din categoria cluburilor, cercurilor și programelor, 262 de copii și părinți clujeni au participat la 25 de activități: Clubul curioșilor „Ghidușel cel istețel”, Cursul de programare, Cu bebe la bibliotecă, Ora poveștilor, Citesc o carte împreună cu copilul meu, Să exersăm limba engleză – club de limba engleză pentru copii, Ajutor la teme pentru elevii vorbitori de limba maghiară, ateliere de creativitate, club de lectură pentru adulți.
Evenimentul central din cadrul Secției pentru copii a fost dedicat Anului Cărții și s-a intitulat Magia cărților zburătoare. Elevii clasei a III-a B (20) de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” au aflat povestea Fantasticelor cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore, scrisă de William Joyce, au urmărit filmul realizat după această carte și și-au construit propriile lor cărți zburătoare. Toate acestea după o discuție despre importanța cărților în viața copiilor și după prezentarea expoziției cărților deosebite din colecția secției.
Secția pentru adolescenți a implicat, cu ocazia Zilelor Bibliotecilor de Cartier, voluntari în desfășurarea Orei de lectură la Centrul de Îngrijire și Asistență a Vârstnicului, activitate de care s-au bucurat, într-un mod interactiv, „de șezătoare literară și reamintiri” 6 seniori. Activitatea a avut loc în cadrul programului de voluntariat al bibliotecii Implică-te și dăruiește! Fii voluntar.
Tot cu implicarea voluntarilor secției s-a oferit suport la temele de matematică pentru elevi de gimnaziu, în două ședințe, în cadrul programului Ajutor la teme pentru adolescenți.
Secția Împrumut pentru adulți a realizat în foaierul bibliotecii o expoziție fotografică aniversară „10 ani de la inaugurarea Secției Împrumut pentru adulți în sediul central” și a organizat o cafeneaua culturală cu tema „Biblioteca mea-biblioteca viitorului” la care au participat elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, care au împărtășit ideile lor vizavi de cum ar trebui să arate și ce servicii și programe ar trebui să ofere tinerilor și adulților biblioteca. Ei și-ar dori ca biblioteca să aibă, printre altele, mai multe spații de relaxare, o grădină interioară, hamace și muzică ambientală. Tinerii au împărtășit viziunea lor avangardistă asupra a ceea ce ar trebui să ofere o bibliotecă publică.
La Filiala „Traian Brad” evenimentul central s-a desfășurat sub forma unui exercițiu despre rolul omului în comunitate, despre felul în care se iau deciziile în societate. Printr-un joc de simulare, elevii clasei a III-a B, de la Școala ,,Ion Creangă”, s-au implicat și au propus măsuri prin care viața în orașul nostru ar fi vizibil îmbunătățită, din punctul de vedere al unui medic, director de școală, polițist, inginer constructor, primar și viceprimar. Activitatea a fost moderată de doamna Iulia Georgescu, director de dezvoltare la Asociația Pro Democrația.
La Filiala Zorilor evenimentul inedit al săptămânii s-a numit Filme și documentare realizate cu telefonul mobil, și a fost susținut de Andrei Biro, videojurnalist la Televiziunea Română. În cadrul activității, copiii au aflat cum pot folosi telefoanele mobile într-un scop util, nu doar recreativ; le-au fost prezentate știri și filme realizate cu acest tip de dispozitive, dar și aplicații sau elemente de compoziție artistică prin intermediul cărora pot obține imagini de calitate. La final, au făcut și un exercițiu practic cu propriile telefoane mobile.
Filialele Kogălniceanu și Grigorescu au desfășurat o campanie de promovare a lecturii în afara spațiului bibliotecii, prin vizite la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, la Grădinițele Universității ,,Babeș-Bolyai”, ,,Licurici” și ,,Bambi” dar și prin invitații adresate elevilor de la Școala ,,Green School” și de la Liceul Teoretic „Apáczai Csere János” din Cluj-Napoca. Ideea acestui demers a fost consolidarea relațiilor cu comunitatea: biblioteca vine în întâmpinarea profesorilor, a învățătorilor și a educatorilor cu activități de educație non-formală, iar elevii și preșcolarii înțeleg importanța cărților în dezvoltare și își însușesc faptul că mersul la bibliotecă este un comportament social sănătos.
La Filiala Bibliosan din cadrul Spitalului de Recuperare Cluj-Napoca a avut loc o întâlnire de aniversare a celor 20 de ani de activitate ai filialei. A fost prezent domnul prof. univ. dr. Zdrenghea care a rememorat momentele de început ale filialei, pacienți și cadre medicale, deopotrivă utilizatori de bibliotecă. Cu un public familiarizat astăzi cu această filială, Bibliosan oferă utilizatorilor săi acces liber la raft, împrumut de carte în saloane, peste 3.500 de titluri, 8 titluri de periodice, 8 locuri pentru lectură pe loc și acces Internet. Azi, deschiderea acestei filiale poate fi apreciată drept o inițiativă reușită, cu aproape 100.000 de vizite și cel puțin tot atâtea documente difuzate în cei 20 de ani.
Pe parcursul perioadei au mai avut loc 5 sesiuni de instruire cu 114 participanți, 6 vizite ale claselor de elevi cu 112 participanți, și au fost înscrise la bibliotecă 388 persoane.
A fost o săptămână fructuoasă cu peste 900 de participanți la cele 51 de activități, 1.910 vizite pentru împrumut și peste 3.700 de documente difuzate.