Județul Cluj conduce în clasamentul după numărul de șomeri care s-au angajat și au încasat prima de activare: 1.000 de lei de la statul român.
Această primă se acordă șomerilor care beneficiază de indemnizație de la stat doar pentru că s-au angajat, conform Wall Street. Statul îți da suma de 1.000 de lei neimpozabili dacă ai fost înregistrat oficial ca șomer și ți-ai găsit un loc de muncă.
Doar în prima jumătate a anului, 4.500 de persoane au primit acești bani. Prima de activare este unul dintre cele mai populare stimultente acordate de statul român șomerilor și se ridica la 1.000 de lei, după ce suma a fost dublată în 2018.
Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă timp de minimum 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, ulterior datei înregistrării la agenție, beneficiază de această primă neimpozabilă.
Prima de activare se acordă în două etape: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării, respectiv o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de trei luni de la angajare. Nu beneficiază de indemnizație persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.
În semestrul I al anului 4.550 de persoane au încasat câte 1.000 de lei. Anul trecut, 7.700 au primit stimulentul, iar acum doi ani, 27.000 de șomeri au fost motivați să revină în piața muncii prin această indemnizație. Cele mai multe prime de activare au fost acordate către persoane din județele Cluj, Bacău, Dâmbovița, Prahova și Maramureș.
Primele de activare și cele de mobilitate sunt asigurate din bugetul asigurărilor pentru șomaj și din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, prin proiectele implementate de Agenția Națională pentru Ocupare a Forței de Muncă.