coral

Cadrele medicale au fost în prima etapă de vaccinare. La câteva săptămâni de la vaccin, câțiva medici au mărturisit totul despre proces, dar și despre reacții.

coral

Alexandru, dr. Parodontologie și Estetică Dentară, a povestit câteva detalii despre experiența sa cu vaccinul anti-COVID și cum s-a simțit după ”operațiune”. Recunoaște că a fost ușor sceptic inițial, dar s-a documentat legat de fricile pe care le avea și, după ce a văzut și că mari somități din domeniu au făcut-o și totul a fost în regulă, i s-au risipit grijile. Atât el, cât și soția lui, s-au vaccinat de curând și nu au manifestat reacții adverse.

„Procesul de vaccinare merge extrem de repede. Ești programat la o oră, se completează un consimțământ informal, după care se realizează un triaj pe baza unui set de întrebări – dacă există alergii, antecedente personale și fiziologice, dacă te-ai vaccinat antigripal în ultimele 30 de zile sau dacă au existat alte vaccinuri. Vaccinarea propriu-zisă nu durează niciun minut, totul se desfășoară ca la un oricare alt vaccin. Eu m-am vaccinat la Institutul Oncologic și am avut parte de personal foarte bine pregătit, profesioniști. Am fost ținut sub observație 30 de minute, în prezența echipei de ATI și tot tacâmul. Am primit și numărul de telefon al unui medic în caz de reacții adverse îngrijorătoare. Având în vedere că e administrat intramuscular, se simte o ușoară durere de deltoid, dar alte reacții nu am avut. Cel de-al doilea vaccin îl voi face după 30 de zile”, a spus medicul pentru Clujlife.

Mihai, medic rezident Anestezie și Terapie Intensivă, lucrează în spital-COVID și a văzut zilnic în ultimele luni efectele acestui virus, așa că s-a vaccinat.

„Din moment ce toate autoritățile au aprobat acest vaccin, consider că nu ar trebui să ne ridicăm problema nevaccinării. Înțeleg neîncrederea în autoritățile românești, căci ne-au demonstrat de multe ori că sunt incompetenți, dar aici nu e vorba doar de competențele românești, ci de alții mai ”luminați” decât noi. Chiar și în lipsa unor asigurări din partea lor, dacă mă pui să aleg între șansa de a face COVID și șansa de a avea reacții adverse, aleg oricând reacțiile adverse post-vaccin. Personal, m-am simțit mai rău după ce am făcut vaccinul antigripal decât după cel anti-COVID. Eu lucrez în spital-COVID și văd în fiecare zi efectele acestui virus, și nu doar în rândul persoanelor în vârstă. Sunt și oameni tineri, care nu au avut nicio boală înainte, nu au avut treabă cu spitale sau medicamente, și au făcut o formă severă care, chiar și tratată, a lăsat în urmă sechele la nivelul plămânilor”.

Pe lângă activitatea în spital, Mihai este și paramedic SMURD și co-fondator al Academiei de Prim Ajutor (să îi urmăriți activitatea, apropo, căci nici nu știți când e nevoie să salvați o viață), unde lucrează alături de Anca și Paul. Acesta din urmă are exact aceeași ”descriere a jobului” ca și Mihai – medic ATI + SMURD, iar în urmă cu aproximativ 4 luni a pus bazele unui canal de YouTube cu conținut medical, unde și-a propus să ne arate frânturi din viața lui de doctor și să răspundă la curiozitățile oamenilor. Mie mi s-a părut o idee cu potențial încă de la început și m-am bucurat să văd că de curând a documentat video toată experiența vaccinării lui. Zice el că ”Există motive reale pentru care nu te-ai vaccina. Există oameni care-și pun întrebări justificate. Important este să știi unde să cauți și să cântărești raportul risc-beneficiu.”

„Nu am avut reticențe în ceea ce privește vaccinarea, dar am vrut să mă informez corespunzător înainte, mai ales că e prima dată când se face un vaccin care are la bază tehnologie ARN mesager, despre care nu știam foarte multe. Specializarea mea nu este Imunologie, dar am știut unde și ce să caut, am citit și am luat o decizie. Cred că asta trebuie să facem toți înainte de a lua o decizie – să ne informăm. Nu încerc să conving pe nimeni să se vaccineze și în clipul pe care l-am postat am vorbit despre câteva motive foarte întemeiate să nu o faci. O mică doză de scepticism e bine să ai în general, în viață. Dar cel existent de ceva vreme față de vaccinuri, nu este întemeiat și nu se regăsește în alte părți, de exemplu în mâncarea pe care o consumăm sau medicamente. De ce nu se îngrijorează nimeni de reacțiile adverse ale Paracetamolului? Poți face afectare hepatică severă după doar o doză. La fel, Algocalminul este interzis în majoritatea țărilor europene. Noi încă îl mai luăm cu prescripție medicală. De ce ai încredere în medicamente și în vaccin nu?”.

coral