coral

Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, revine la Cluj-Napoca pentru cea de-a treia ediție a proiectului ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, SMile 2 Sport. Și în acest an, activitățile sportive sunt destinate persoanelor cu nevoi speciale și tinerilor din centre de plasament, precum și tuturor celor care vor să li se alăture, în spiritul incluziunii promovate de Asociație și se vor desfășura în Cluj-Napoca, în perioada 1 august – 15 septembrie 2023.

Atunci când am pornit proiectul nostru de accesibilizare a sportului pentru persoanele cu dizabilități, am știut că demersul nostru va avea un impact pozitiv asupra vieților tuturor celor implicați.  Am avut alături de noi, în caiac, persoane cu dizabilități locomotorii, nevăzători, tineri cu tulburare de spectru autist sau cu sindrom Down, dar și tineri din centre de plasament. Cu fiecare eveniment pe care-l organizăm demonstrăm tuturor că în fața sportului toți suntem egali. Și că sportul poate fi practicat de oricine, indiferent de capacitățile fizice sau de mediul din care provenim”, declară Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.

Până pe 15 septembrie, tinerii vizați de program, alături de toți cei care vor dori să experimenteze un sport nou sau să aprofundeze disciplinele sportive pe care le stăpânesc deja, vor putea practica 5 sporturi: caiac (pe lac), tenis de câmp, baschet, volei și atletism. Scopul proiectului este de a-i motiva pe tineri, în special pe cei cu nevoi speciale, să practice sportul și să aibă un stil de viață sănătos.

În premieră, din program vor face parte și atletismul, și voleiul

Organizatorii proiectului își doresc să extindă paleta de sporturi pe care să le practice persoanele cu dizabilități, astfel că, din 2023, în program au fost introduse și antrenamentele de atletism, susținute de Horațiu Morar și echipa Runners Club.

Suntem încântați de invitația pe care ne-a lansat-o Ionuț, de a face parte din acest proiect. Atletismul este mult mai mult decât o alergare pe o pistă. Este un sport complex, care poate fi practicat și de cei aflați în scaun rulant. Îi vom învăța pe toți cei care vor participa la antrenamentele noastre cum să abordeze un circuit, cum să-și dozeze efortul, cum să-și gestioneze emoțiile pe care orice sportiv le trăiește pe o pistă”, spune Horațiu Morar, președintele Runners Club. 

Antrenamente de volei în șezut

Tinerii interesați de volei, inclusiv cei cu dizabilități vor avea ocazia de a se antrena alături de Cristina Pîrv, cea mai titrată voleibalistă a României și una dintre cele mai valoroase jucătoare din lume, și de colegele ei de la Academia de volei Pîrv 11. Antrenoarele știu să lucreze și cu persoane cu dizabilități, Cristina Pîrv venind cu experiența sa acumulată în anii petrecuți la echipe din străinătate, acolo unde voleiul în șezut este practicat la scară largă.

Este o mare onoare pentru mine, pentru antrenoarele noastre și pentru Academie să continuăm colaborarea cu Ionuț Stancovici și Asociația lui. Am mai făcut sesiuni de antrenament la volei în șezut, de abia așteptăm să îi cunoaștem și pe tinerii din centre de plasament, Este important să le oferim copiilor o astfel de bucurie, să creăm momente frumoase, prin sport. Pentru că sportul asta face: aduce oamenii împreună. Sper să putem face acest lucru mult timp de acum încolo, astfel încât să ajutăm cât mai mulți copii să fie fericiți și cu zâmbetele pe buze”, spune Cristina Pîrv.

Wonderland Cluj Resort se alătură proiectului și pune la dispoziția copiilor și tinerilor baza sportivă

Antrenamentele de tenis de câmp se vor desfășura pe terenurile de la Wonderland Cluj Resort și vor fi coordonate de Andrei Canciu și Ionuț Hapca.

Abia aștept să îi am alături de mine, pe terenul de tenis, pe tinerii beneficiari ai acestui proiect. Ne vom antrena împreună, vom învăța tehnicile de lovire a mingii și, cel mai important, ne vom distra. Sportul este limbaj universal și are un rol extrem de important în viețile noastre. Mă bucur foarte tare că putem da o mână de ajutor la accesibilizarea sportului pentru persoanele cu nevoi speciale și le spunem tuturor că sunt bineveniți mereu în baza noastră sportivă”, declară Andrei Canciu, antrenor de tenis la Wonderland.

Pentru al treilea an consecutiv, în program sunt incluse antrenamente de baschet

La această ediție, antrenamentele de baschet vor fi coordonate de Bianca Vescan, fost sportiv de performanță, cu o experiență de 20 de ani în practicarea acestui sport, și antrenor la Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca.

Abia aștept să-i cunosc pe tinerii beneficiari ai proiectului. Cine știe? Poate ne mărim echipa pe care o coordonez la Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca. Eu lucrez cu persoanele cu dizabilități de 15 ani, din 2008, din pură pasiune. Iar pasiunea noastră a dat rezultate foarte frumoase. Am obținut locul al doilea la Cupa României la baschet în scaun rulant. Acum țintim și mai sus. Ne-am propus ca în luna octombrie să participăm și la Campionatul Național de baschet în fotoliu rulant”, declară Bianca Vesca, antrenor de baschet.

Programul activităților

Activitățile se vor desfășura conform următorului program, valabil pe întreaga perioadă a proiectului*:

  • Luni, ora 18.00, Baza Sportivă Gheorgheni: baschet
  • Marți, ora 10.00, Club Transilvania ( 1 Decembrie 1918 nr. 41) : volei
  • Miercuri, ora 11.00, lacul Gheorgheni din Iulius Parc: caiac
  • Joi, ora 12.00*, baza sportivă Wonderland Resort (Feleacu): tenis de câmp
  • Joi, ora 19.00, Parcul Babeș : atletism – alergare și exerciții fizice generale 

*La aceste date și ore se mai pot adăuga ulterior și altele, în funcție de cerințele beneficiarilor și de disponibilitatea antrenorilor implicați în proiect.

**Excepție: în prima săptămână, antrenamentele de tenis se vor ține marți, 1 august, tot la ora 12.00, în aceeași locație, Wonderland Resort. 

Ediția de anul trecut: surprize și sportivi de performanță

Ediția din 2022 a adus o premieră națională: primul traseu de caiac, accesibilizat pentru nevăzători, a putut fi testat, la Cluj-Napoca. Persoanele nevăzătoare au vâslit independent din caiace, ghidate de sunetele emise de boxele de pe margine.  Pornind de la această reușită, au fost puse bazele proiectului ”Spre normalitate, în caiace adaptate”, prin care Asociația Caiac SMile își propune accesibilizarea a cel puțin 10 lacuri din România pentru persoanele cu dizabilități. Primul eveniment din cadrul acestui proiect, la care au participat peste 1.000 de persoane – care au vâslit peste 50 de kilometri – s-a desfășurat pe lacul Gheorgheni, din Cluj-Napoca, pe 9 iulie 2023.

Despre Caiac SMile

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Despre Ionuț Stancovici

Ionuț Stancovici este românul care și-a propus să accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport, un antrenor dedicat și dornic de-a atrage pe oameni în această direcție, iarna pe schiuri și snowboard, vara în caiac, adună în jurul său peste 2.000 de copii și adulți. Antrenează 20 de copii din club pentru performanță în concursuri internaționale, unde reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom.

Este inițiator al mai multor proiecte, majoritatea de natură socială: “Kayaking with disabilities”, “Skiing with disabilities”, “Aventura în natură”, etc. Ionuț crede că sportul reprezintă terapie atât fizică, cât și psihică, de aceea, orientarea lui, în mod special, este îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, astfel ajutându-i să se integreze în societate.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția a Copilului Cluj și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.

 

Partenerii proiectului: Academia de Volei Pîrv11, Wonderland Cluj Resort, Runners Club, Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca.

 

CONTACT

Ionuț Stancovici

Tel: 0760 291 669

Email: ionutstancovici@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/caiacsmile/

 

coral

coral