Rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat de anul acesta este puțin mai mare decât cea de anul trecut, însă numărul de elevi care au luat media 10 este considerabil mai mare față de anul trecut. Încă o sesiune de Bacalaureat s-a încheiat cu bine anul acesta, iar cifrele arată destul de bine, mai ales că județul Cluj are cea mai mare rată de promovabilitate din întreaga țară, 80,71%.
Procentul de promovabilitate la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este aproape similar cu 2018, iar 177 de elevi au obţinut media 10,00, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Judeţele Cluj, Iaşi şi Bacău se situează pe primele locuri din punct de vedere al promovabilităţii, iar Ilfov pe ultimul, a menţionat ministrul.
„Procentul de promovare este aproximativ similar cu cel de anul trecut, să spunem că sunt rezultate parţiale, elevii au dreptul la contestaţii, (…) rezultatele se mai pot schimba. 177 de elevi au luat media 10,00, ceea ce este spre mulţumirea noastră, spre lauda lor şi spre mulţumirea părinţilor.
Au fost 136.000 de elevi înscrişi, aproximativ, s-au prezentat 129.000 – deci primul semnal de alarmă este ce s-a întâmplat cu cei 6.000 de elevi, care au fost motivele pentru care nu s-au prezentat la examen. 84 de elevi au fost scoşi din examen, un număr exagerat de mare, pentru că ştiau că pedeapsa este destul de drastică – doi ani nu se mai pot apropia de examenul de Bacalaureat. A fost tentativă de fraudă.
În acelaşi timp, aş vrea să remarc judeţele care au obţinut peste media naţională şi anume Clujul – aproape 81%, Iaşiul – 76%, Bacăul – 75% şi între 70 şi 75% se plasează Sibiu, Galaţi, Braşov şi Bucureşti. La polul celălalt, cu rezultatele cele mai slabe, plasăm, din păcate, Ilfovul, cu 38%, Giurgiu – 47%, Harghita – 50%" , a precizat Andronescu.
La examenul de Bacalaureat din acest an au fost prezenți 4.141 de candidați, iar 84 dintre cei înscriși nu s-au prezentat.
Statisticile sunt foarte bune în ceea ce privește numărul de medii de 10, 14 absolvenți reușind să ia punctajul maxim. Anul trecut au fost doar 3. Și numărul candidaților cu medii între 8 și 9 a fost mai mare ca cel de anul trecut, 1033. De asemenea, aproape 50% dintre candidați au medii peste 8.
„De remarcat este că dintre cei 796 care au fost respinși, 242 au media între 5 și 6, deci mulți dintre ei au îndeplinit condițiile, dar nu au avut media necesară pentru a promova examenul. Important este că, după mine, este un rezultat foarte bun, de peste 80%.
Dacă este să analizăm pe promoții, la promoția 2019, 3782 de candidați, aici procentul este de 85,03%, față de promoțiile anterioare, unde sunt 359 de elevi prezenți și procentul este de 35,1%. Este vorba despre cei care au căzut în anii trecuți”, a spus Valentin Cuibus, șeful IȘJ Cluj.
De asemenea, se pare că anul acesta fetele au fost mult mai harnice la învățătură decât băieții, deoarece din totalul de 14, 12 fete au luat media 10 și doar doi băieți.
Există, de asemenea, școli care au avut o promovabilitate foarte bună. Spre exemplu, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” au promovabilitate de 100%. Colegiul Național „George Barițiu” și Colegiu Economic „Iulian Pop” au un singur absolvent care nu a promovat.