coral

Cetățuia, una dintre cele mai importante atracții turistice din Cluj-Napoca, un loc de Belvedere de unde se poate admira tot orașul, a fost ignorată de autoritățile clujene în ultimii ani.

În anul 2013, Emil Boc, primarul Clujului, declara că sunt probleme cu proprietarii terenurilor din zonă, dar că situația se va remedia. Autoritățile locale se justifică prin faptul că terenurile de pe Cetățuie sunt în mare parte private. Până în 2017, autoritățile locale nu au ajuns la nici o înțelegere cu proprietarii acestora asupra dreptului de administrare. Terenurile aparțin Unita Tourism Holding, BT Leasing și Banca Transilvania. Astfel, Primăria nu poate interveni, iar puținul care a fost modenizat se degradează pe zi ce trece.

În 2014 au fost modernizate scările și aleea principală. De atunci, însă, au trecut șapte ani și nu s-a mai realizat nimic concret.

Cinci ani mai târziu, în 2018, obiectivul de a moderniza Cetățuia a intrat din nou în atenție publicului, fiind organizată o dezbatere în acest sens.

Printre subiectele discutate s-a numărat și amenajarea unui teatru de vară în "groapa" de pe Cetățuie, o idee mai veche a Primăriei, însă nematerializată până în prezent. Principalul motiv părea a fi starea juridică a terenurilor, însă s-a descoperit că Primăria Cluj-Napoca deține peste 10.000 mp de teren în zona respectivă.

Apoi, anul trecut a fost organizat un concurs de soluții pentru amenajarea Cetățuii și au fost desemnați câștigătorii.

Concursul a avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului.

Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș.

Dorința administrației locale, ca promotor al concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și  împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”.

Totuși, a trecut mai bine de un an de atunci și nu s-au făcut mai făcut alte demersuri.

Totuși, vestea bună este că primarul Emil Boc, în cazul în care va fi reales în funcție, are în plan pentru următorii patru ani să realizeze și această investiție.

 

 

coral

coral