coral

Cireşele au o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la echilibrarea tensiunii arteriale la prevenirea cancerului și nu numai. Iată de ce este bine să le consumi cât mai des.

Potrivit mai multor studii epidemiologice, s-a descoperit o relație inversă între consumul de fructe și legume și riscul mai multor boli inflamatorii cronice. A ieșit la iveală faptul că fructele și legumele reduc riscul de mortalitate de orice cauză, precum și morbiditatea și mortalitatea cauzate de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.

Fructele precum cireșele nu numai că oferă vitamine esențiale, minerale, carotenoide și fibre, dar conțin și polifenoli despre care se crede că reduc riscul de sindrom metabolic, diabet și boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).

Beneficiile cireșelor. De ce este bine să le consumi atunci când este sezonul lor?

Cireșele au numeroase beneficii pentru sănătate. Deoarece conțin nutrienți de înaltă calitate, acestea contribuie la reducerea riscului de ateroscleroză, la un somn mai bun, dar sunt ideale și în dietele pentru slăbit.

Cireșele sunt o sursă extraordinară de nutrienți, care sunt relativ sărace în calorii și bogate în nutrienți importanți, cum ar fi fibre alimentare, polifenoli, carotenoizi, vitamina C și potasiu. În plus, cireșele sunt bogate în triptofan, serotonină și melatonină.

Reduc riscul de ateroscleroză

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că 17,9 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor coronariene, cerebrovasculare și vasculare periferice, dintre care 85% din cauza infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral.

OMS explică, astfel, că majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv prin reducerea consumului de alcool și tutun și îmbunătățirea dietei și a activității fizice.

De-a lungul timpului, mai multe cercetări au arătat că dieta mediteraneană protejează împotriva aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare. În special, aportul de suplimente alimentare, care conțin derivate din plante, a jucat un rol foarte important în prevenirea formării plăcilor aterosclerotice. Se pare că cireșele dulci conțin un nivel ridicat de substanțe biologic active, cum sunt acizii fenolici. Mai mult decât atât, acidul p-cumaric, p-hidroxibenzoic, clorogenic, ferulic și galic, care se găsesc într-o mulțime de soiuri de cireșe dulci, au proprietăți antioxidante.

Contribuie la îmbunătățirea somnului

Ceea ce mulți oameni nu știu este că cireșele sunt unul dintre puținele alimente bogate în melatonină, un hormon care scade temperatura corpului și provoacă somnolență. Prin urmare, este recomandat persoanelor cu insomnie. Numeroase studii asupra cireșelor dulci au arătat o reducere a cortizolului și a anxietății și o îmbunătățire a dispoziției.

Sunt recomandate în dietele pentru slăbit

Un alt avantaj important este că cireșele reprezintă o gustare recomandată pentru curele de slăbit, deoarece au un conținut scăzut de calorii (100 de grame de cireșe au 50 de calorii) și sunt bogate în apă, pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, aceste fructe au multe vitamine, care ajută la accelerarea metabolismului. Acesta este un aspect foarte util atunci când ai un deficit caloric.

Întârzie apariția semnelor de îmbătrânire prematură

Pe lângă potasiu și quercetină, cireșele sunt bogate și în beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant foarte important pentru organism, cu proprietăţi anticancerigene, antiinflamatorii şi anti-îmbătrânire, datorită rolului său în protecţia solară.

Cireşele sunt şi fructul cu cel mai mare conţinut de antioxidanţi. Combate radicalii liberi care cauzează îmbătrânirea prematură și semnele de stres oxidativ. Un pahar de suc de cireșe pe zi are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire, potrivit cercetătorilor.

Ameliorează durerile musculare

Polifenolii, melatonina, carotenoizii și vitaminele E și C contribuie la proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale cireșelor. Studiile au arătat că cireșele pot ajuta la ameliorarea durerilor musculare. Prin urmare, mulți sportivi consumă suc de cireșe înainte de competiții sau antrenamente pentru ameliorarea mai rapidă a durerii. Acest lucru ajută la reducerea inflamației în organism și, astfel, sprijină și ameliorarea durerii.

 

coral

coral