Zece oraşe din România au fost curprinse în analiza făcută de portalul Numbeo pentru 2020. Prin această aplicaţie, poate fi comparat nivelul de trai din 440 de oraşe din toată lumea.
Numbeo este o aplicaţie dezvoltată începând cu 2009, în Serbia, prin care pot fi verificate şi comparate costurile de trai din mai multe ţări şi oraşe din întreaga lume. Printre informaţiile care pot fi aflate consultând baza de date creată de Numbeo sunt şi unele date statistice care ţin de preţurille produselor de bază, rata criminalităţii, poluarea sau traficul din cele 440 de oraşe.
Bucureştiul e mai scump la aproape toate capitolele Portalul oferă şi posibilitatea unei comparaţii între Bucureşti şi Cluj-Napoca. Capitala este mai scumpă la aproape toate capitolele, însă diferenţele sunt în multe cazuri neglijabile. Potrivit Numbeo, preţurile din restaurantele bucureştene sunt mai mari, în medie cu procente între 13% şi 23%. Şi tot mai scumpe sunt hainele, încălţămintea şi şcolile private.
Astfel, într-un resturant ieftin, o masă la Cluj ar costa 25 de lei faţă de 30 de lei în Bucureşti. Mai departe, o masă pentru două persoane într-un resturant mediu ar costa 110 lei la Cluj faţă de 130 în Bucureşti, o diferenţă de 18,18%.
Bucureştenii vor scoate mai mult din buzunar şi pentru o bere (cu 13,33%) sau pentru o apă plată (21,40%). Şi potrivit Numbeo, preţurile produselor de bază în supermarketuri sunt ceva mai piperate în Capitală. Cea mai mare diferenţă e trecută în dreptul cartofilor 2,39 lei la Cluj, 3,26 lei la Bucureşti, 36,39%. Pâinea şi specialităţile locale de brânză ar fi ceva mai scumpe la Cluj, cu procente între 10% şi 5,6%.
Imobiliarele şi transporturile sunt mai scumpe la Cluj Nu în ultimul rând, transportul şi chiriile ar fi mai scumpe la Cluj. în cazul transportului, diferenţa e una considerabilă. Un bilet de tramvai costă la Cluj 2,50 lei faţă de 1,30 în Bucureşti, o diferenţă de 48%, iar un abonament pe mijloacele de transport în comun costă 70 de lei în oraşul din Ardeal, comparat cu 50, în Capitală.