Un locuitor de pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca a făcut un apel disperat, după ce locuitorii din locuințele sociale ale Primăriei de pe Meșterul Manole îi terorizează pe vecini, aruncând cu pietre în geamurile acestora și cu capete de găini moarte, în semn de intimidare. În speță este vorba tocmai de familia evacuată săptămâna trecută cu forța de jandarmi.
Astfel, conform clujeanului care a sesizat situația, familia care săptămâna trecută a fost evacuată cu forța din locuința socială de pe Meșterul Manole, jandarmii folosind spray lacrimogen, și-ar amenaja în același spațiu, o altă locuință improvizată.
Clujeanul mai arată că cei din locuințele sociale stau în condiții absolut insalubre și chiar „inumane”, fără a dispune de apă curentă, acces la gaz și fără a avea canalizare. De asemenea, conform bărbatului, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj a somat Primăria cu privire la această situație încă de anul trecut, concluzionând că unitatea locativă de pe Meșterul Manole nu ar trebui să aibă autorizație.
„De ani de zile, lucru știut și de autorități, ne confruntăm cu probleme ale acestei comunități de oameni. Am făcut numeroase sesizări la primărie prin care cerem să reloce oamenii într-un mediu mai prietenos cu rasa din care cu toții facem parte, rasa umană. De fiecare dată ni s-a promis și s-a adus la cunoștință că se va face ceva, dar să treaca pandemia, să treacă starea de alertă, să treacă Crăciunul. Vreau să observați și partea nespusă a oamenilor muncitori, care-și plătesc taxele, impozitele, dobânzile la credit, partea care respectă legea și-și dorește să locuiască într-o comunitate europeană, așa cum pretinde Cluj-Napoca a fi”, povestește Raul Stoica, locuitor de pe strada Aurel Vlaicu, acesta având vedere spre strada Meșterul Manole, după cum menționează acesta.
Bărbatul arată astfel, prin intermediul câtorva fotografii, cum atât lui, cât și altor vecini, li se sparg geamurile balcoanelor cu pietre de către cei din locuințele sociale și cum aceștia aruncă inclusiv cu capete de găini în semn de intimidare, povestește clujeanul.
Atât jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca care au participat la evacuarea familiei, cât și reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au explicat că persoanele au fost evacuate forțat din cauza ocupării abuzive a spațiului respectiv, locuitorilor fiindu-le asigurată ulterior găzduirea în cadrul Centrului social de urgență al DASM, însă aceștia ar fi refuzat.
„Acțiunea de astăzi a survenit ca urmare a faptului că Instanța a dispus evacuarea acelor persoane din cauză că ocupau abuziv spațiul Primăriei. Primăria Cluj-Napoca a oferit alternative persoanelor evacuate cu privire la posibilitatea de a fi găzduite în cadrul Centrului social de urgență al DASM, însă acestea au refuzat. Familiile au fost informate atât în trecut, cât și recent cu privire la posibilitatea accesării subvenției la plata chiriei. Pe de altă parte, nepunerea în executare a sentinţei civile privind evacuarea atrage prejudicii Primăriei”, a transmis, joi, pentru monitorulcj.ro conducerea Primăriei Cluj-Napoca.