Există 15.000 de carduri emise pentru Cluj Bike și doar 500 de biciclete. Clujenii cer extinderea serviciului de bike sharing.
"Pe măsură ce vom extinde stațiile de biciclete, atunci vom putea emite și noi carduri. În acest moment trebuie să păstrăm un echilibru între numărul de biciclete și cardurile emise, pentru a putea fi găsite biciclete de cei care vor să folosească acest mijloc de transport", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la un post de radio.
Primăria Cluj-Napoca a lansat recent o licitație publică privind furnizarea de piese necesare pentru întreținerea sistemului de bike-sharing aferent proiectului european "Rețea de statii self-service de închiriere de biciclete". Contractul este în valoare de 150.000 lei, iar data limită de depunere a ofertelor este 14 mai 2019.
Proiectul pe fonduri europene a presupus realizarea a 50 de staţii de închiriere, dintre care 42 de staţii în municipiul Cluj Napoca, 4 staţii în comuna Floreşti şi 3 staţii în comuna Apahida.
Conform regulamentului, o bicicletă poate fi închiriată gratuit timp de o oră. După scurgerea acestui interval, păstrarea vehiculului nu mai este gratuită: utilizatorii plătesc o taxă între 2 şi 80 de lei, în funcţie de timpul de utilizare. Bicicleta este înseriată şi are doi senzori care sunt cuplaţi la staţiile de stocare care transmit că ea a fost returnată.
Intervalul orar de închiriere pentru o zi este 06:00-24:00, valabil de luni până duminică. Pentru avarierea bicicletelor sau a staţiilor de stocare se percep amenzi între 100 şi 500 de lei. Pentru pierderea sau furtul bicicletei utilizatorul scoate din buzunar 650 de lei.