1.200 de clujeni cer conducerii Universității Babeș-Bolyai (UBB) deschiderea Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu către râul Someș și renunțarea la garduri.

"Am propus alături de 1.200 de clujeni deschiderea Parcului "Babeș" către Someș și renunțarea la gardul cu o lungime de 2 km.

Este partea din parc de 10 ha care a fost concesionată de primărie, în perioada interbelică, la prețul simbolic de 1 leu pe an", se arată într-o scrisoare deschisă adresată conducerii UBB și municipalității de către deputatul Adrian Dohotaru, prin organizația Societate Organizată Sustenabil (SOS).

coral

UBB a refuzat în 2014 deschiderea parcului și renunțarea la gardul perimetral pe motiv că există o clauză semnată cu autoritățile europene prin care timp de cinci ani nu se poate elimina taxa de acces, se mai arată în scrisoare.

"Chiar dacă părerile erau împărțite la nivel de conducere, unii fiind din principiu împotriva eliminării taxei de acces, alții pe motive procedurale, nu era scoasă din ecuație opțiunea de a deschide parcul spre râu, ca în planurile inițiale ale dr. Iuliu Hațieganu, dacă primăria este dispusă să preia o parte din costurile deschiderii parcului și realizării mai multor porți la apă.

Recent, primarul Emil Boc a declarat public la o ședință de consiliu local că este de acord cu propunerea deschiderii parcului spre Someș, mai ales acum când clauza de cinci ani se încheie", arată reprezentanții SOS.

Dohotaru precizează că toți specialiștii pe care i-a consultat au arătat necesitatea de a deschide parcul la râu și toate proiectele participante la Master Planul pentru Someș prevăd eliminarea gardurilor sau deschiderea mai multor porți.

Acesta atrage atenția asupra faptului că solicită autorităților eliminarea taxei doar pentru suprafețele de alei și de iarbă, nu și pentru terenurile de sport.

"Terenurile de sport pot fi închiriate, deși ar putea fi folosite mai bine de toți studenții din Cluj, întrucât la alergările mele regulate în parc văd terenurile ferecate cu un lacăt și 80% din timp neutilizate.

Problema se poate soluționa lăsând terenurile deschise și la libera utilizare a studenților. Pentru ca terenurile să fie mai bine folosite în timpul săptămânii și în weekend se poate introduce un sistem online de rezervare pe modelul Bazei Sportive Gheorgheni la care să aibă acces toți studenții și universitarii din Cluj.

Formal, terenurile sunt folosite de facultatea de sport toată ziua, dar în practică este evident că acest lucru nu se întâmplă, motiv pentru care terenurile trebuie deschise și să fie utilizate pentru sport de cine le rezervă sau spontan, așa cum se întâmpla cu decenii în urmă", transmite deputatul de Cluj.

 

coral

coral