Pentru că în lumea noastră de azi, modernă și aservită tehnologiei, când la putere este online-ul, este din ce în ce mai ușor să “cazi pradă” fie știrilor false, fie celor eronate cu intenție, sau nu. Și pentru că pe unele rețele de socializare a circulat, și mai circulă o serie de afirmații enunțate cu pretenție de adevăr absolut, am decis sădescifrăm împreună cu voi câteva mituri medicale! Vom lua rând pe rând, fiecare afirmație puse în circulație.
Mituri medicale – Afirmație: ”Uleiurile esențiale nu vindecă nimic”
Fals! Uleiurile esențiale sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru echilibrul emoțional. Prin echilibrare emoțională se pot diminua anumite simptome , sau chiar pot dispărea simptome apărute la persoanele care, deși nu au o boală organică (investigațiile nu relevă nici o anomalie), își manifestă emoțiile prin așa – numita ”visceralizare”. Adica au simptome ca diareea, constipatia, li se ingrașă excesiv părul, pielea, transpiră, le bate inima mai repede, au dureri de cap și multe altele, în condiții de stress intens. În aceste cazuri, terapiile cu uleiuri esentiale pot fi benefice.
Deasemenea o parte dintre aceste uleiuri au întrebuințări în dermatologie. Există medicamente sub forma de unguente și produse dermato-cosmetice care conțin astfel de uleiuri, tocmai pentru că studiile clinice au arătat beneficiile lor. Dar, de exemplu dacă uleiurile de mentă, eucalipt, cuișoare sunt cunoscute ca având proprietăți antibacteriene și se recomandă folosirea lor în inhalații în prevenția sau chiar (adjuvat) în tratarea infecțiilor de tract respirator superior, asta nu înseamnă că putem trata cu ele o pneumonie.
Este important să cunoaștem limitele uleiurilor, fără a le exclude!
Mituri medicale – Afirmație: ” Impunerea dietei fără gluten în populaţia generală nu are nicio noimă, ea fiind indicată celor cu boală celiacă.”
Continuarea pe Ziar Medical – 10 provocări. Ce mai citim pe rețetele de socializare despre adevărurile medicale?