Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj trage un semnal de alarmă și vine cu propuneri pentru prevenirea sarcinii la minore. Din 2018 și până acum, 58 de minore din județul Cluj au devenit mame.
Cele mai multe nașteri la fete care aveau sub 18 ani au fost consemnate în anul 2020, potrivit DGASPC Cluj.
Potrivit directorului DGASPC Cluj, Nicoleta Molnar, în anul 2018 au fost în evidența direcției 11 mame minore, în anul 2019 au fost 13, iar în anul 2020, în evidența acestei direcții au fost 27 de mame minore.
În același timp, în primul trimestru al acestui an au intrat în evidența direcției încă 7 mame minore.
Nicoleta Molnar a precizat pentru Cluj24.ro că în anul 2018 vârsta cea mai mică la care o fetiță de devenit mamă a fost de 13 ani, în anul 2019 a fost de 15 ani, la fel și în anul 2020, iar în primul trimestru al acestui an, cea mai tânără mamă avea 13 ani.
Educația în școli are o importanță majoră
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj vine cu propuneri privind prevenirea sarcinii la minore, iar cea mai importantă este educație în școli.
Acest lucru trebuie să se facă prin existența programelor coerente de educație pentru sănătate, potrivit DGASPC.
Astfel, printre propuneri se numără:
furnizarea de informații care să asigure un comportament sexual fără risc, să prevină sarcina la minore și abuzul sexual atât pentru fete cât și pentru băieți.
implementarea de programe educaționale dedicate adolescenților care au abandonat școala și cu analfabetism funcțional și care sunt vulnerabili la comportamente sexuale cu risc
programe de educație parentală, acestea trebuind să fie făcute cu implicarea părinților pentru dobândirea unor abilităţi care să le permită să informeze şi să ghideze adolescenţii în dezvoltarea unui comportament sexual sigur şi responsabil
implicați și formați profesori instruiți și psihologi/consilieri școlari.
Contracepție gratuită pentru mama minoră
De asemenea, DGASP Cluj susțin că este nevoie de o abordare unitară a mamei minore în serviciile sociale.
Iar acest lucru se poate face prin:
încurajarea mamei minore în continuarea școlarizării și evitarea abandonului școlar.
oferirea prestațiilor sociale prevăzute de lege pentru mama minoră.
suport social și psihologic pentru menținerea nou-născutului în familie.
existența programelor de suport tip “școala mamei” pentru mama minora.
contracepție gratuită pentru mama minoră.
Adolescenții din medii vulnerabile trebuie să primească o mai mare atenție
Printre propuneri se numără și existența serviciilor de planificare familială, cu accent pe adolescenții proveniți din medii vulnerabile social. De asemenea:
existența serviciilor de planificare familială dedicate adolescenților, cu respectarea confidențialității și intimității pentru a fi accesate de aceștia.
serviciile de planificare familială să acopere și mediul rural.
gratuitate la contracepție pentru adolescenți.
formarea, angajarea, redistribuirea de personal pentru servicii de planificare familiala prin medici de familie, mediatori sanitari, asistente medicale comunitare.
distribuirea în comunități vulnerabile de materiale informative/broșuri și de material contraceptiv prin mediatori sanitari și asistente medicale comunitare.
DGASPC Cluj arată că este nevoie și de un parteneriat al autorităților cu mass-media și cu rețelele sociale, care să includă nu doar campanii de sensibilizare, ci și de promovare de programe de educație parentala pentru ca părinții să ghideze adolescenții în dezvoltarea de comportamente sexuale sigure.
De asemenea, trebuie promovat și rolului cabinetelor de planificare familială și accesul gratuit la contracepție.
Serviciile oferite acum de DGASPC Cluj mamelor minore
evaluare psihologică, evaluare socială în teren la locuința mamei minore în colaborare cu SPAS;
demersuri la poliție;
vizite de monitorizare în teren după integrarea nou-născutului în familie împreună cu reprezentanții SPAS;
consiliere psihosocială, medierea relației mamei minore cu familia extinsă pentru menținerea copilului nou născut în familie, demersuri la unitatea școlară pentru continuarea școlarizării în funcție de fiecare caz, acompaniere pentru drepturi și prestații, cum ar fi indemnizație de creștere copil și alocație de stat
informare privind prevenirea unei sarcini nedorite, consiliere privind accesul la contracepție,
ocrotire în cadrul centrului maternal pentru prevenirea separării cuplului mama minora-copil,
demersuri pentru instituire măsură de plasament în familia extinsă a nou-născutului.
Dacă demersurile de menținere în familie eșuează, se instituie plasament la asistent maternal profesionist pentru nou-născut sau la centrul rezidențial în cazul copilului cu dizabilități grave, dependent de îngrjire de specialitate, au arătat reprezentanții DGASPC Cluj.