Un studiu realizat pe liliecii din Myanmar a dus la descoperirea a sase noi coronavirusuri.

Studiul arata ca virusurile au fost descoperite intre 2016 si 2018, dar nu se crede ca ar avea legatura cu SARS-CoV-2, sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), scrie The New York Post.

”Pandemiile virale ne amintesc cat de strans legata este sanatatea umana de cea a vietii salbatice si a mediului inconjurator", a declarat autorul principal al studiului si fostul medic veterinar Marc Valitutto. ”La nivel mondial, oamenii interactioneaza cu viata salbatica cu o frecventa din ce in ce mai mare, deci cu cat intelegem mai multe despre aceste virusuri la animale – ce anume le face sa sufere mutatii si sa se raspandeasca la alte specii – cu atat mai bine putem reduce potentialul lor pandemic", a continuat acesta.

Cercetatorii au colectat peste 750 de probe de saliva si materii fecale de la 464 de lilieci din 11 specii diferite. Potrivit LiveScience, celor sase coronavirusuri li s-au dat noi denumiri: PREDICT-CoV-90 (gasit Scotophilus heathii), PREDICT-CoV-47 si PREDICT-CoV-82 (gasit in Chaerephon plicatus) si PREDICT-CoV-92, -93 si -96, care au fost gasite in Hipposideros larvatus.

Se crede ca „mii de coronavirusuri – dintre care multe inca nu au fost descoperite – sunt prezente in lilieci", au mai spus autorii studiului.

„Multe coronavirusuri nu prezinta un risc pentru oameni, dar atunci cand identificam aceste boli la animale, la sursa, avem o oportunitate valoroasa de a investiga o potentiala amenintare", a adaugat Suzan Murray, unul dintre coautorii studiului.

Nightwhisper