coral

Omul de știință român, Sergiu Paşca (39 de ani), profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a fost premiat pentru importanța cercetărilor sale avansate în domeniul tratării bolilor neuropsihice.

”Dr. Paşca a dezvoltat câteva dintre modelele iniţiale de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii luate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii şi a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici”, se precizează în comunicatul transmis de SIRS.

”Sunt fericit să fiu selectat de comitet şi să mă alătur unui asemenea grup de personalităţi care au primit acest premiu. Sunt cu adevărat norocos să am un grup talentat de stagiari şi un grup minunat de mentori şi colegi la Stanford şi nu numai. Este un moment atât de interesant pentru neuroştiinţe şi căutarea de a înţelege biologia creierului uman. Arsenalul de instrumente pe care le avem la dispoziţie acum ne pune într-o poziţie excelentă de a pune întrebări îndrăzneţe şi de a dezvolta o nouă metodă de psihiatrie care se bazează pe o înţelegere biologică a creierului uman”, a precizat Sergiu Paşca.

Sergiu Pașca a absolvit Colegiul Naţional ”Titu Maiorescu” din Aiud în 2001. Pasionat de chimie şi biologie încă din gimnaziu, el a fost admis la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, Cluj, ca urmare a rezultatelor la Olimpiada de Chimie. ”Imediat ce am ajuns la facultate, am vrut sa încep să fac cercetare. Pe tot parcursul facultăţii am făcut cercetare, în weekenduri, serile sau nopţile, când prindeam timp. A fost însă greu. La început, fondurile au fost practic inexistente. Aparatura veche, foarte puţini reactivi. 

Nu a fost uşor să-mi ajustez imaginea idealistică pe care o aveam despre ce fel de cercetare se face la universitate. Atunci am început să mă gândesc că poate ar fi trebuit să fi plecat la studii în străinătate mai devreme”, a spus Pașca, într-un interviu acordat Adevărul.ro.

După facultate, Pașca a aplicat la facultăți în străinătate. ”La sfârşitul facultăţii, am încercat să aplic la poziţii în afară, dându-mi seama că am nevoie de pregătire intensă. Am aplicat pentru postul de cercetător postdoctoral la Stanford, în laboratorul Dr. Ricardo Dolmetsch, aflasem de interesul său puternic pentru autism şi de direcţia de cercetare pe care o lua laboratorul său. 

În paralel, am aplicat cu un proiect la o organizaţie internaţională – IBRO (International Brain Research Organization) pentru a obţine bani pentru salariul meu practic şi mi-au oferit bursa lor cu distincţia Outstanding, în 2008, şi în 12 ianuarie 2009”.

Din 2014, conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

În 2018, Sergiu Pașca a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la fundația Chan Zuckerberg Initiative, care încurajează cercetarea la nivel mondial.

Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres, iar laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă.

coral

coral