Directorul Aerportului Cluj, David Ciceo, a acuzat Consiliul Județean Cluj și noul Consiliu de Administrație al Aeroportului impus de consilierii județeni PNL de sabotaj, spunând că se va pierde 50% din trafic. 

Aeroportul este eligibil pentru a atarge 70 de milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea vechii căi de rulare. Nu corespunde realității că se pot atrage numai 2 milioane de euro. În ceea ce privește calea de rulare, pista veche, este în funcțiune din 1968. Ne-a impus Autoritatea Aeronautică Civilă să facem o cale de rulare nouă până în anul 2020. Avem documente în acest sens, care au fost prezentate Consiliului de Administraăie, dar ei nu vor să țină cont de documentele.

Este obligatoriu să o înlocuim. Dacă nu facem o cale de rulare nouă, traficul va scădea cu 50%, conform estimărilor ROMATSA. Pentru această cale de rulare puteam să obținem 7 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Ministerul Transporturilor, insistând, a solicitat hotărârea de Consiliu de Administrație și hotărârea de Consiliul Județean Cluj cu aprobarea bugetului pentru acest obiectiv de investiții.

Prin faptul că în mod nejustificat în ultima ședință nu au dorit să voteze bugetul se prejudiciază în mod intenționat Aeroportul. Traficul va scădea cu 50%, calea de rulare este obligatoriu să o înlocuim. În ceea ce privește celelalte fonduri europene, suntem eligibili. Este o concurență între Aeroporturi, fiind primul venit, primul servit. Echipamentele de securitate trebuie să le depunem cel mai târziu până la 1 iulie. Ne-a solicitate Ministerul Transportulor să conțină hotărârea de Consiliu de Administrație o frază prin care orice alte costuri intervin să și le asume regia, la fel au făcut și alte aeroporturi.

Pentru sprijinirea Aeroportului Bacău, Consiliul Județean Bacău a scos anul trecut 6 hotărâri de consiliu județean pe care noi le-am depus anul trecut și la CA și la Consiliul Județean Cluj. Este concurență în a obține fonduri europene. CA – ul de la noi, în mod nejustificat, a refuzat să pună această frază, efectiv prin neadoptarea acestor proceduri se sabotează Aeroportul se prejudiciază, se pune în pericol traficul și siguranța.

Au fost prezentate toate docuemntele la CA și toate argumentele, iar acum există pericolul să pierdem fondurile europene și prin acțiunile CA din ultima ședință se împiedică dezvoltarea Aeroportului”, a declarat David Ciceo. 

Consilierii locali PSD au reclamat că în bugetul Aeroportului Cluj, tergiversat de noul CA câteva luni, nu s-a prevăzut nicio sumă pentru construirea pistei de rulare, deși sunt fonduri europene, în valoare de 350 de milioane de lei. ”De ce acești bani nu sunt atrași și vreau să știu cine este vinovat?”,  a întrebat consilierul județean Remus Lăpușan.

Conform masterplanului național de transporturi, fondurile eligibile pentru Aeroportul Cluj sunt de maxim de 2 milioane de euro. Pentru infrastructură suma alocată Aeroportului este de 125 de milioane de euro.

Noi mereu am spus că ne dorim o cale de rulare nouă, MEREU am spus că ne dorim un terminal nou (n.red. acest CA a fost numit în martie 2019), dar din punctul nostru de vedere prioritatea zero este pista, prelungirea pistei. Întâi trebuie să prelungim pista pentru a putea elimina toate restricțiile care sunt acum și apoi ar trebui continuat cu un plan intergrat”, a spus Daniel Perșu. 

La finalul ședinței de miercuri, președintele CJ, Alin Tișe, a spus că poate ar trebui un audit la Aeroport, pentru a se vedea dacă extinderea pistei și aducerea avioanelor 747 nu va duce la distrugerea caselor din Apahida sau dacă pista construită deja suportă aceste avioane trans-continentale.

Suntem total eligibili și este total fals că suntem limitați la 2 milioane de euro. Avem confirmarea de la Ministerul Transporturilor. Scopul este de a sabota Aeroportul”, a completat Ciceo.

Pentru echipamente suma eligibilă este de 2 milioane de euro, iar suma totală este de 70 de milioane de euro pentru investițiile pentru calea de rulare”, a spus un oficial al Consiliului Județean Cluj. 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a ținut să spună că el nu vrea să vândă Aeroportul și precizează că acuzațiile au fost vehiculate în spațiul public de conducerea Aeroportului.

Trebuie să fie votul a două treimi din votul consilierilor județeni pentru vânzare. Spun unii că vrea să vândă Tișe, că s-au dat șpăgile la Aeroport, spunând într-o conferință de presă domnul Marius Nicoară că are el informațiile că s-au dat șpăgile la Aeroport.

Nu a spus care șpăgi, vorbea de trecut sau vorbea de viitor. Poate vorbește de trecut. Nu știu despre ce vorbește, dar și asta vor rezolva alte instituții ale statului. Ca să lămurim! Nimeni nu vrea să vândă Aeroportul, ne dorim dezvoltarea, dar după un plan, după un grafic și după capacitatea Aeroportului de a suporta rate, dobânzi și posibilitatea de a nu ajunge cu el în faliment. În momentul de față, deja creditul pe care Aeroportul îl are este garantat de județ, pe motiv că nu putea garanta Aeroportul.

Dacă acum discutăm despre garantarea unui credit pe care nici inițial Aeroportul nu l-a putut garanta, vă întreb cum se poate garanta un credit pentru confinanțarea la fonduri europene, dacă cel inițial nu l-au putut garanta. Vă întreb dacă putem garanta si ce investiții prioritizăm, dar acest lucru nu îl decide nici CA -ul, nici conducerea Aeroportului, ci noi în plen”, a spus și Alin Tișe. 

Sursa: stiridecluj.ro