Promovați încrederea în sine și autonomia, permițând în același timp copiilor să se dezvolte în ritmul lor și în deplină libertate. Acestea sunt premisele pedagogiei Montessori, care a cunoscut un succes tot mai mare în ultimii ani. În timp ce școlile specializate și cărțile dedicate acesteia abundă, unii încă o consideră prea permisivă. Dar în ce constă mai exact această metodă de educație care dorește să plaseze copilul în centrul tuturor stilurilor de învățat? Pentru aprofundarea subiectului, va recomandăm o analiză a ofertei cu un cod reducere cărturești din magazinul online.

Oferiți elevilor echipamente adecvate, dar, mai presus de toate, lăsăți-i liberi să aleagă pentru ei înșiși activitățile pe care vor să le facă, atât timp cât vor. Așa s-a născut pedagogia Montessori în secolul XX: odată ce copilul se află într-un mediu favorabil, însoțit de un educator care se adaptează la el și îl stimulează, copilul învață pe cont propriu, în ritmul său.

Un secol mai târziu, această metodă a câștigat o acceptare pe scară largă în întreaga lume și s-au deschis peste 20.000 de școli. Dar pentru Montessorians, Franța și sutele sale de școli rămân în urmă. Până în prezent, Educația Națională refuză să valideze o astfel de pedagogie, forțând unitățile să se dezvolte pe marginea sistemului public.

Principiile pedagogiei Montessori, de studiat cu atenție cu ajutorul unui cod reducere cărturești

Libertate

Aceasta este o noțiune fundamentală a pedagogiei Montessori. În clasă, copiii sunt liberi să aleagă activitatea pe care doresc să o facă dintre cele oferite lor. De asemenea, au dreptul să vorbească (cu voce joasă) și să se deplaseze în clasă după cum consideră potrivit, atâta timp cât atmosfera de lucru este respectată.

Auto-disciplină

Merge mână în mână cu noțiunea de libertate și se aplică la fel de mult atitudinii ca și corecțiilor. În loc să aștepte pasiv corecțiile unei terțe părți, copiii sunt încurajați să-și repere greșelile singuri. Mai ales că, conform metodei Montessori, nu este vorba atât de a face ceva „corect” sau „greșit”, cât de a practică pentru a face mai bine, pentru a îmbunătăți activitatea.

Acțiune de la bază

Potrivit Mariei Montessori, fondatoarea acestei metode, este mai profitabil să acționezi asupra mediului, mai degrabă decât asupra copilului însuși. În practică, acest lucru înseamnă, de exemplu, a vorbi puțin mai tare pentru a-l încuraja să facă același lucru, mai degrabă decât să-i ordonăm să facă acest lucru.

Respect pentru ritmul tuturor

Nu contează dacă cel mic este rapid sau lent, atâta timp cât este concentrat. Pedagogia Montessori subliniază respectarea ritmului fiecărui copil și recomandă să nu le puneți etichete copiilor („ești încet”, „ești rapid”), cu riscul de a-i bloca în acest calificativ. Și Maria Montessori adaugă că ritmul fiecăruia poate varia în funcție de momentul zilei, de activitate, de diferitele perioade de dezvoltare și că învățarea copiilor are loc în etape.

Învățare prin practică

Pentru a-și însuși conceptele, copilul trebuie să manipuleze, într-un mod tangibil și concret, cu cele cinci simțuri ale sale.

Educația unui copil este foarte importantă, așa că va lăsăm să alegeți o carte de parenting care să vă ajute în acest demers, în speranța că va tentează și un cod reducere carturești pentru a economisi!