Un aliment minune pe care-l consumăm în timpul postului Crăciunului ne poate ține departe de multe boli. Beneficiile acestuia asupra organismului sunt uimitoare.
Care este alimentul minune ce poate fi consumat în postul Crăciunului
Alimentul minune este peștele. Acesta se poate consuma adesea în timpul postului Crăciunului, atunci când sunt dezlegări.
Potrivit nutriţionistului Lygia Alexandrescu, peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Acesta conține proteinele de calitate și grăsimi cu valoare biologică ridicată – acizi grași Omega 3, ce sunt capabili să prevină apariția multor probleme de sănătate.
Între beneficiile consumului de pește se numără: reducerea nivelului colesterolului și trigliceridelor, întărirea imunității și favorizarea scăderii tensiunii arteriale.
Lista de beneficii pe care le aduce consumul de pește continuă cu: protejarea creierului și reducerea riscului instalării depresiei; protejarea pielii împotriva îmbătrânirii precoce, sprijinirea funcționării normale a glandei tiroide și diminuarea proceselor inflamatoare.
În plus, datorită acizilor grași Omega 3 pe care îi conține, consumul de pește protejează inima. Acești acizi menţin elasticitatea vaselor de sânge şi previn depunerea de grăsimi pe pereţii acestora.
De asemenea, acizii grași Omega 3 pot îmbunătăți activitatea intelectuală, în cazul copiilor. În ceea ce-i privește pe vârstnici, aceștia pot preveni apariția depresiilor ori a bolilor neurodegenerative.
-a demonstrat că grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. Persoanele în vârstă care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână sunt mai puţin predispuse riscului de a suferi de demențe de tip Alzheimer.
Deoarece acizii grași Omega 3 au și un rol antiinflamator, după cum am menționat mai sus, consumul de pește este indicat pe parcursul sezonului rece.
Modul în care nu este recomandat consumul de pește
Atenție, însă, la modul de preparare a peștelui! Deși carnea de peşte este mai uşor de digerat față de alte feluri de carne, aceasta nu aduce beneficii pentru sănătate dacă este consumată incorect.
De exemplu, nu este recomandat consumul de pește prăjit în ulei, lângă maioneză și cartofi prăjiți. Nici consumul de pește afumat sau la conservă nu este recomandat.
Potrivit nutriționistului, peştele afumat se digeră mai greu, din cauza fumului. În plus, conţine şi sare și alte substanţe nocive. Și conservele de pește pot fi nocive, pentru că pot conține multă sare, pe lângă aditivi și conservanți. De aceea, aceste tipuri de pește ar trebui să fie consumate doar de poftă, în cantități mici.
Metodele de pregătire a peștelui recomandate sunt cele la abur, la grătar sau la cuptor, cu usturoi, ulei de măsline, cimbru, rozmarin, fenicul sau alte condimente, după preferință. În acest fel, de păstrează toate proprietăţile nutritive.
Opțiuni recomandate în ceea ce privește garnitura pentru peşte sunt: legumele, orezul integral sau mămăliga mult iubită de români.
Nutriționistul a atras atenția că cel mai bine este ca peștele să fie consumat proaspăt, fără să fi fost congelat. În cazul în care a fost congelat, peștele se gătește doar dacă nu textura și mirosul alterate. În plus, nu se recongelează niciodată!
De altfel, și peștele proaspăt se alterează foarte repede. Prin urmare, este recomandat să fie consumat în 24 de ore după ce a fost achiziționat. Alte precauții, în privința consumului de pește, se referă la evitarea tipurilor de pește ce trăiesc în ape poluate și ce pot conține mercur.