Prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre perioada care a marcat atât viaţa studenţilor, cât şi a medicilor. Aleasă rector cu o lună înainte de pandemia de coronavirus, prof. dr. Anca Buzoianu a trebuit să găseacă soluţii pentru toate problemele pe care le-a adus ultima perioadă. „Chiar dacă aveam experienţă în ce înseamnă să conduci o facultate, nu e totuna cu a conduce o universitate de aşa dimensiune şi cu un aşa prestigiu în spate. A fost nu numai stresant, dar şi o responsabilitate uriaşă”, spune rectorul de la Cluj-Napoca.
Sunt cel puţin trei vaccinuri anti-COVID care urmează să fie puse pe piaţă. După ce oamenii vor fi vaccinaţi, va intra pandemia în regres? La ce să ne aşteptăm?
Prof. dr. Anca Buzoianu: Marele nostru noroc este că aceste trei sau chiar mai multe vaccinuri au fost dezvoltate într-un timp record. Ceea ce, să ştiţi, nu s-a întâmplat niciodată, adică a fost un efort conjugat al întregii omeniri pentru realizarea acestui vaccin. Părerea mea este că, după ce se va începe vaccinarea, într-un interval de 2-3 luni în care va mai trebui păstrată distanţarea, va începe să scadă numărul de infectări, astfel încât, în vara lui 2021, ne vom putea întoarce la ceea ce numim noi viaţă normală.
Adică, mai e puţin şi ne vom putea mişca în voie?
Prof. dr. Anca Buzoianu: În voie, da. Şi, până la urmă, toată atmosfera aceasta, din societate, poate fi clar explicată prin anxietatea generalizată, care scoate din oameni ce e mai rău. Eu sunt aproape convinsă, cunoscând sănătate publică şi epidemiologie, că efectul vaccinului va fi vizibil şi ne vom întoarce în vară la viaţa noastră dinainte. În acelaşi timp, sper din inimă că medicamentele care sunt în curs de autorizare, pentru tratatea bolii, vor fi gata într-un final, şi, în momentul în care vom avea un antiviral, cum este tamiflu-ul, de exemplu, alta va fi percepţia omului asupra bolii.
Dumneavoastră vă veţi vaccina?
Prof. dr. Anca Buzoianu: Cât de repede pot, şi eu, şi întreaga mea familie. Dar nu numai atât, vom participa la campania de vaccinare atât cu resurse logistice, pentru că avem un număr foarte mare de congelatoare, cât şi cu personalul medical pe care îl avem, cu medicii, cu rezidenţii şi cu studenţii.
Ce trebuie să ştie oamenii, inclusiv medicii, despre aceste vaccinuri?
Prof. dr. Anca Buzoianu: Că sunt nişte vaccinuri foarte sigure, sunt vaccinuri care au puţine reacţii adverse comparativ cu efectele benefice şi că neplăcerea provocată de vaccin, o uşoară durere locală sau de cap, sunt minore faţă de necesitatea de a fi intubat sau de a rămâne în spital. Deci, raportul risc/beneficiu este foarte bun şi aceasta este singura cale să scăpăm de pandemia care ne-a tulburat vieţile.
Există unii medici reticenţi faţă de vaccinuri. Ce efecte pot să aibă mesajele venite din partea profesioniştilor asupra populaţiei?
Prof. dr. Anca Buzoianu: Cred că efectele sunt foarte rele. Cred că profesioniştii ar trebui să fie mult mai atenţi în comunicare, mai ales că trebuie să vorbeşti pe bază ştiinţifică şi să nu ne luăm după antivaccinişti sau fake-news-uri care sunt acum atât de la modă. Cred că trebuie să avem o mare responsabilitate în ceea ce spunem, mai ales că suntem în poziţia de a fi ascultaţi de foarte multă lume. În general, medicii trebuie să se exprime foarte atent şi să ţină seama că sunt un exemplu pentru populaţie.
După atâtea luni de pandemie, cum îi simţiţi pe colegii medici? Dar pe studenţi?
Prof. dr. Anca Buzoianu: Noi avem mulţi studenţi care merg să facă voluntariat în spitalele COVID şi la DSP, sunt foarte activi. Pe colegii mei medici îi văd foarte doritori să se vaccineze, cel puţin la noi la Cluj-Napoca toţi doresc să se vaccineze şi doresc să ajute şi la vaccinare. Eu cred că vaccinarea va fi un succes cu condiţia să comunicăm şi să explicăm oamenilor, pacienţilor, astfel încât ei să înţeleagă, să nu folosim termeni prea dificil de înţeles.
Aţi văzut că în ultimele zile a scăzut numărul de cazuri de COVID. Cum vedeţi această situaţie?
Prof. dr. Anca Buzoianu: Eu cred că suntem pe panta descendentă şi, cu siguranţă, peste o lună deja o să scadă semnificativ. După ce începe vaccinarea.
COVID-19 a schimbat modul de predare şi programa de la Medicină?
Prof. dr. Anca Buzoianu: A fost şi este o mare provocare. Nu numai că a trebuit să ne adaptăm din mers la ceva la care nici nu ne-am fi putut gândi, dar a trebuit să ne adaptăm şi să găsim soluţii viabile ca diploma noastră să fie recunoscută. Cu stagiile practice a fost destul de dificil, dar am găsit soluţii, astfel încât să suplinim în cea mai mare parte lipsa contactului cu pacientul. Am început să dezvoltăm ramura de telemedicină care poate să saleveze vieţi şi cred că trebuie dezvoltată în continuare. Transformăm în oportunităţi aceste provocări.
Pe dumneavoastră cum v-a schimbat această perioadă?
Prof. dr. Anca Buzoianu: M-a consumat foarte mult, pentru că mandatul meu de rector a început cu o lună înainte de pandemie. Chiar dacă aveam experienţă în ceea ce înseamnă să conduci o facultate, nu e totuna cu a conduce o universitate de aşa dimensiune şi cu un aşa prestigiu în spate. A fost nu numai stresant, dar şi o responsabilitate uriaşă. Nu aveam soluţii performate, n-aveam exemple, norocul a fost cu o echipă bună care a mers în aceeaşi direcţie.
Care este mesajul dumneavoastră pentru medici?
Prof. dr. Anca Buzoianu: Ştiu că sunt obosiţi şi epuizaţi, nu este o exagerare când li se spune eroi, nu numai în România. Colegii mei au ştiut să se mobilizeze, chiar în condiţiile în care multă lume îi vorbeşte de rău, au ştiut să se mobilizeze pentru a salva viaţa pacienţilor, luptând în condiţii foarte grele. Pentru mine e un prilej de mare mândrie că fac parte din tagma medicală. Eu cred că ei or să fie un exemplu pentru viitori medici.