Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (CJSU) Cluj-Napoca a început o anchetă internă după ce analizele care indicau prezenţa substanţelor psihoactive la un şofer care a provocat un accident mortal de circulaţie au fost infirmate de IML.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Adela Golea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că la UPU s-au luat probe din urină, în timp ce la IML au fost prelevate probe şi din sânge analizate în laboratorul de toxicologie.

”A fost declanşată o anchetă internă la UPU Cluj-Napoca, se vor evalua etapele şi vom analiza dacă putem îmbunătăţi ceva sau nu din această activitate. Ideea este de a nu transforma un serviciu de urgenţă într-un laborator de performanţă.

În cazul accidentului rutier din 21 ianuarie au fost realizate analize în cazul şoferului pe un aparat de la UPU care identifică anumite substanţe, iar în acest caz a ieşit pozitiv pentru Tetrahidrocanabinoizi (THC), substanţe psihoactive. Dacă o substanţă a ieşit pozitivă, nu înseamnă că este, într-adevăr, unul dintre droguri, sau o substanţă sintetică, care are molecula asemănătoare cu drogul respectiv.

Acest rezultat se validează sau nu de către IML, unde există un laborator de toxicologie. La UPU s-au luat probe din urină, la IML au fost prelevate probe şi din sânge”, a explicat Golea.

Potrivit acesteia, pentru THC au mai fost situaţii în care la UPU au ieşit pozitiv probe iar la laboratorul IML au fost infirmate, în condiţiile în care există molecule care seamănă foarte mult între ele, ”astfel încât ce a apărut că este drog să nu fie”.

Aparatul din UPU pe care s-au analizat probele în cazul accidentului din 21 ianuarie este de producţie americană şi a fost instalat în urmă 5 ani, fiind folosit la diagnosticul şi tratamentul pacienţilor.

”Este un aparat folosit în întreaga lume în serviciile de urgenţă, care se foloseşte inclusiv pentru biomarkerii cardiaci. Este pus în UPU ca să poţi lua mai repede o decizie, de exemplu în cazul infarctului, dar şi pe intoxicaţii”, a precizat directorul medical al SCJU Cluj.

Potrivit acesteia, şoferul rănit în accident, în vârstă de 19 ani, este înternat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi se punea problema amputaţiei unui picior. Acesta mai prezintă un traumatism cranio-cerebral dar şi alte leziuni.

Poliţiştii clujeni au anunţat că în urma accidentului din 21 ianuarie 2019, produs pe DN1 E60, în afara localităţii Floreşti, soldat cu decesul unei tinere de 20 de ani, a fost înregistrat un dosar penal, cercetările fiind efectuate in rem pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

”Au existat indicii cu privire la existenţa substanţelor psihoactive în organismul şoferului, care a fost rănit. Ulterior, în urma primirii Buletinului de Analiză Toxicologică de la Institutul de Medicină Legală (IML), a reieşit că rezultatul este negativ în ceea ce priveşte existenţa substanţelor psihoactive sau a alcoolului în organismul şoferului implicat în accident, deşi testele iniţiale, preliminare, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), au indicat prezenţa unei substanţe psihoactive”, au precizat reprezentanţii IPJ Cluj.

Cercetările vor fi continuate de către poliţişti sub supravegherea unităţii de parchet competente, având în vedere şi rezultatul analizelor toxicologice.