coral

Guvernul și-a schimbat decizia ce avea în vedere creșterea pensiei pentru persoanele care muncesc peste 65 de ani. De asemenea acestora nu li se va mai permite nici cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat.

coral

În Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul Oficial, lipsesc anumite prevederi printre care și cele referitoare la creșterea cuantumului pensiei și cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat

Nu se mai încurajează munca de la 65 de ani prin creșterea pensiei

În data de luni 30 august, s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 94/2021 care modifică legea pensiilo. Cu toate astea, două dintre principalele prevederi care erau prezente în proiectul iniţial au dispărut și anume cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi bonificaţiile pentru cei care aleg să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.

În documentul iniţiat de Ministerul Muncii, se avea în vedere faptul că orice pensionar cu pensie anticipată sau anticipată parţial are voie să se angajeze în mediul privat fără a exista posibilitatea de a pierde pensia. Cu toate astea, ordonanţa adoptată luni şi publicată în Monitorul Oficial a eliminat această prevedere.

Prevederile OUG elaborate de Raluca Turcan nu se mai regăsesc

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a elaborat la jumătatea lunii iulie şi a trimis spre a se aproba un proiect ordonanţă de urgenţă. În acesta se propuneau mai multe beneficii pentru cetățenii care doresc să muncească peste vârsta standard de pensionare.

„Pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cu alte cuvinte, în aceasta există dreptul ca bărbații să se pensionezi la 65 de ani iar în cazul femeilor mai puțin, și să poată alege dacă mai doresc să munceşti încă un an. În cazul în cărora care alegeau această variantă, punctajul lunar al anului suplimentar urma să fie cu 50% mai mare. Acest lucru însemna că în momentul în care ieșea la pensie, se puteau încasa mai mulţi bani decât persoanele care alegeau să iasă la pensie la vârsta standard.

coral