coral

Un grup de intelectuali români au lansat un apel pentru aducerea în țară a profesorului Marius Balo, clujeanul închis de aproximativ 7 ani în China. 

Fundația „Doina Cornea” împreună cu un grup de intelectuali români au lansat un apel pentru aducerea în țară a profesorului Marius Balo, condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari. 

"În noiembrie 1989 Doina Cornea intra în greva foamei în semn de solidaritate cu muncitorii braşoveni care protestaseră împotriva regimului comunist cu doi ani în urmă şi, după ce fuseseră bătuţi crunt, au fost deportaţi în diverse colţuri ale ţării ca urmare a unui proces sumar. Cerea ca, în cazul acelor muncitori, să se respecte drepturile omului, drepturi convenite prin Carta Drepturilor Omului, semnată şi de România. Şi statul român de atunci nu făcea nimic.

La 31 de ani diferenţă, în luna noiembrie a anului 2020, un profesor român, Marius Balo, închis de şapte ani în puşcăriile chineze, intră în greva foamei pentru a-i fi respectate drepturile. Şi statul român de acum nu face nimic. Acum şapte ani profesorul Marius Balo, înşelat fiind de nişte cetăţeni chinezi cu care înfiinţase o societate comercială, a fost condamnat la opt ani de puşcărie şi încarcerat într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Nu are mare importanţă speţa în sine. Poate a fost vinovat, poate nu. Sau, a fost vinovat de prea multă credulitate. Când te asociezi cu cineva trebuie să verifici cu cine o faci. Marius Balo îşi ispăşeşte pedeapsa", se arată în apelul lansat de Fundația Doina Cornea.

Marius Balo avea dreptul să-şi execute pedeapsa în România. Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic pentru a-l readuce în ţară

"Important e faptul că Marius Balo, conform tratatelor internaţionale, avea dreptul să-şi execute pedeapsa acasă, în România.

Important e faptul că Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic pentru a-l readuce în ţară.

Important e faptul că, nici după ce Societatea Civilă de Avocați Iordăchescu & Asociaţii a obţinut, pe baza curtoaziei internaţională, acceptul statului chinez ca Marius Balo să fie transferat într-o închisoare din România, Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic pentru a pune această decizie în practică".

Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne nu au găsit de cuviinţă să trimită doi poliţişti în China pentru a-l aduce pe Marius Balo acasă

"Important e faptul că Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne nu au găsit de cuviinţă să trimită doi poliţişti în China pentru a-l aduce pe Marius Balo acasă.

Fundaţia Doina Cornea, în spiritul respectării drepturilor omunlui, face apel la Ministerul Justiţiei, Ministerul de interne şi toate instituţiile statului român competente în acest domeniu să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-l aduce pe Marius Balo acasă.

De asemenea solicităm tuturor organizaţiilor şi persoanelor fizice care mai cred în respectarea drepturilor omului să se alăture demersului nostru și să semneze petiția pe website-ul fundației: www.fundatia-doinacornea.ro", se mai arată în apelul semnat miercuri, 25 noiembrie 2020, de Leontin Horațiu Iuhas, Julie Combes, Marius Oprea, Eugen Iordăchescu – Emil Constantinescu, Liana Goța, Dinu Zamfirescu, Gabriel Andreescu, Vasile Gogea, Gavril Dejeu, Stelian Manea, Cornel Jurju, Gabriel Cojocaru, Teodor Lazăr, Adrian Gog, Mariana Berinde.

Curtea de Apel Cluj a dispus în luna octombrie 2019 transferul profesorului într-un penitenciar din România, însă autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia. Ca urmare a nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa, Marius Balo a decis să intre în greva foamei începând din 15 noiembrie 2020. 

Profesorul clujean Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013 a fost și profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing. Patru ani mai târziu, în data de 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că profesorul clujean a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. În aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii.

coral

coral