Un norișor alb care își schimbă culoarea în funcție de parametrii aerului din încăperea în care se află telefonul atașat, o aplicație care scanează și plătește tot ce cumperi din supermarket și una care ține locul unui funcționar perfect, eficient și rapid sunt doar câteva din ideile elevilor premiați miercuri după-masa în cadrul Expoziției aplicațiilor Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”. 

coral

Evenimentul organizat de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT” a fost găzduit de FSEGA și le-a dat șansa celor prezenți să descopere cât de ingenioși, conectați și „open-minded” pot fi liceenii când sunt puși în fața unei provocări. De această dată, a fost vorba de participarea la ediția din acest an a Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”. 

coral

170 de liceeni din județele Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov și Maramureș, au luat parte la programul de mentorat și educație practică  cu același nume. Timp de șapte luni, proiectul le-a oferit, prin expunere directă la responsabilități reale și mediu de lucru dintr-o companie, posibilitatea de a se dezvolta în spiritul unor valori precum inovația, antreprenoriatul, munca în echipă, responsabilitatea sau leadershipul. Participanții au avut acces în firmele de IT partenere, unde, grupați în echipe și sub îndrumarea unor developeri cu rol de mentori, au muncit efectiv la realizarea unor produse “cap-coadă”, pornind de la idee și până la prototip, parcurgând toți pașii necesari dezvoltării unui proiect, învățând să gândească “out of the box”.

Aplicațiile vizează domenii diverse cum ar fi medicina, agricultura, turismul, educația sau confortul și siguranța cetățeanului. Cei mai buni dintre ei au fost recompensați cu premii în valoare totală de 7.500 de euro. Clasamentul final a fost stabilit în funcție de mai multe criterii, precum complexitatea, impactul social sau utilitatea aplicațiilor, dar și de planul de business și munca în echipă.

Premiul I, în valoare de 4.100 lei, a fost câștigat de echipa Reboot (Todoran Carla, Heghes Antonia, Rus Bogdan Alexandru, Buiga Andreea-Diana, Baciu Andrei și Ignat Alex Matei, de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca), mentorată la Bosch România  de Florin Cotofan și Adrian Grigore, pentru aplicația Clair. Este un senzor “low-cost, no compromises” care măsoară cantitățile de dioxid de carbon, de compus organic volatil din atmosferă precum și indicele de calitate al aerului dintr-un spațiu, la un preț accesibil pentru oricine. Senzorul are forma unui norișor și vine cu o aplicație mobilă în care sunt prezentate diverse grafice cu modificările care apar în aer, actualizate permanent, recomandări și notificări despre starea calității aerului.

Premiul II, în valoare de 3.500 lei, a fost câștigat de echipa Synergy (Ursu Teodora, Ploscar Andreea-Alina, Ciont Patricia-Daniela, Cătineanu Andrei, Modure Rareș și Chirica Andrei de la Liceul Teoretic ,,Avram Iancu'' din Cluj-Napoca) mentorată la Fortech de Vlad Mureșan, pentru aplicația  Grabble. Cu ajutorul acestei aplicații, îți poți scana produsele pe loc, le poți adăuga în coș, iar la final le poți plăti, toate acestea fără a mai sta la cozile infernale din magazine!

Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei bihorene Bond Coders (Zaha Diana, Gherghel Vlad, Sasu Daniel Vlad, Baciu Ioana, Tomoiagă Dragoș Andrei și Horvath Paul de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Oradea), mentorată la Fortech de Daniel Bran, pentru aplicația Citizen Assistant. Ar putea fi numit Asistentul Cetățeanului, pentru că răspunde la apelurile cetățenilor, având o conversație naturală și relevantă cu utilizatorii.  Îi ajută să identifice și să completeze documentele de care au nevoie, în timp record. 

Comisia de jurizare a fost formată din reprezentanți ai partenerilor din mediul de business, academic și școlar, cu expertiză în inovație și produse software. Este vorba de: assoc. prof. Simona Motogna – prodecan al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca (președintele comisiei), Valentin Filip – Head of Product Development la Fortech, Simona Godja – project manager la NetMatch, Călin Săhleanu – business development manager la AROBS Transilvania Software, Ionuț Muntean – manager de inovare și relații universitare la Bosch Engineering Center Cluj, Cosmin Neag, Chief  Technology Officer (CTO) la ArtSoft Consult, Bogdan Nădișan – Digital Technology Software Architect la Accenture, Adina Contiu, Technical Manager la 3Pillar Global România, dr. ing. Radu Miron, șef  lucrări la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) și Alina Moldvai Vențel, inspector școlar de specialitate Informatică la Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Programul ”Academia DpIT”, dezvoltat de Asociația “Descoperă-ți Pasiunea în IT”, pornit de la Cluj, oferă liceenilor din județele Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov și Maramureș posibilitatea interacțunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, fiind susținut de peste 30 de parteneri din mediul de business, învățământ și mediul academic, printre care Fortech, NetMatch, AROBS Transilvania Software, Bosch România, ArtSoft Consult, Accenture, 3Pillar Global România, Betfair România Development, iQuest, NTT DATA România, Softing, Universitatea „Babeș-Bolyai" (UBB) Cluj, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Oracle Academy și Smart HR România.

coral