coral

Cultura a suferit foarte mult la Cluj. Încă de la începutul pandemiei, spectacolele au fost amânate sau anulate, iar artiștii independenți au avut cel mai mult de suferit din acest motiv.

coral

O parte bună dintre organizațiile culturale au fost nevoite să renunțe la o parte din angajați pentru a putea să supraviețuiască pe piață. 19% dintre organizații au fost nevoite să facă reduceri de personal imediat.

Din cauza pierderilor, starea psihologică, emoțională a persoanelor care activează în cadrul organizațiilor este afectată în foarte mare măsură în această perioadă.

Din aceste motive, artiștii independenți clujeni au ieșit în stradă vineri, de la ora 12.00. S-au adunat pe Bulevardul Eroilor pentru a marca „Ziua Supraviețuirii”.

„Luna martie marchează un an de când viețile noastre profesionale au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, am scris petiții, am formulat cereri concrete, am strigat mesaje de ajutor către autorități. Răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent.

Tot în acest an, fiecare dintre noi a pierdut ceva. Proiecte. Bani. Spații. Colegi. Unii ne-am luat joburi temporare ca să ne putem plăti chiriile. Alții ne-am mutat la părinți. Unii am renunțat. Alții ne-am propus să rezistăm până la final.

Pentru toate lucrurile pe care le-am pierdut în acest an și pentru a semnala public faptul că artiștii/artistele și lucrătorii/lucrătoarele independenți/independente sunt permanent într-o luptă de supraviețuire în care zi de zi asistăm la o dispariție sau la o pierdere, revendicăm ziua de 26 martie ca fiind Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți. Considerăm că am demonstrat de ani de zile relevanța muncii noastre și revendicăm o recunoaștere asumată de către instituțiile publice, prin crearea unor structuri permanente de sprijin financiar și legislativ, proporționale cu dimensiunea sectorului și a impactului pe care acesta îl are”, au transmis organizatorii evenimentului.

coral