Au fost emise mesaje de avertizare privitor la fenomene meteo extreme precizate COD ROȘU pentru unitățile administrativ teritoriale Aghireșu, Căpușu Mare și Izvoru Crișului.

„Avertizare meteorologică COD ROȘU de averse torențiale ce vor depăși 40…50 l/mp, grindină de medii și mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Închideți ușile și ferestrele și puneți la adăpost animalele. Apelați serviciul de urgență 112 numai pentru urgențe grave care vă pun viața în pericol. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DSU, IGSU, și ANM pentru mai multe multe informații”, este mesajul transmis de ISU Cluj.

Ce trebuie să faci pe timp de furtună pentru a rămâne în siguranță?

Raed Arafat, Șeful departamentului pentru Situații de Urgență a explicat ce trebuie să facem în caz de furtună și cum ne putem pregăti.

„Când se primește o avertizare sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului. Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Șeful DSU a spus că echipamentele electice trebuie oprite pe timpul vijeliiei.

„Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească”, a adăugat el.

Raed Arafat a spus că aplicația DSU are un ghid pentru furtuni care le explică oamenilor pas cu pas cum trebuie să se pregătească în cazul unor fenomene meteo extreme.

„Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni – cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după. Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-Alert să fie respectat”, a adăugat el.

Șeful DSU a adăugat că, în baza avertizărilor meteo, au fost activate grupele operative de coordonare în toate județele țării.

„Și Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv Salvamont a primit indicații să rămână în alertă până se termină această perioadă. Forțele noastre sunt în subunități sau la datorie, la intervenții, dacă se solicită. Există posibilitatea creșterii capacității de interveenție prin creșterea gradului de alertă în subunitățile unde există presiune asupra lor, să fie adusă o tură sau două de la domiciliu și mai există o posibilitate de manevră de forțe, de la un județ la altul. Din acest punct de vedere suntem pregătiți”, a adăugat Arafat.